Linkovi

Dva glavna pitanja iračkih izbora - sigurnost i sudjelovanje sunita (23/11/94) - 2004-11-22


Američki senatori jednoglasni su u ocjeni da su irački izbori, zakazani za 30. siječnja, važni, ali imaju različite stavove oko toga hoće li proteći glatko i bez problema. Dva glavna pitanja su sigurnost i potreba da irački sunitski muslimani sudjeluju u procesu.

U izjavi za televiziju ABC demokratski senator Carl Levin izrazio je vjerovanje da su nadolazeći izbori u Iraku neophodni, ali istodobno ima određene ograde. "Veoma je važno da se izbori održe. Nisam u potpunosti siguran da će do toga doći, ali to je važno iz više razloga. Ako budu odgođeni to će biti znak kaosa, terora i uništenja bilo kakve šanse da demokracija zaživi u Iraku".

Republikanski senator Mitch McConnel ima nešto drugačije viđenje situacije. "Slične ocjene iznesene su i prije izbora u Afganistanu i oni su održani. Tijekom izbora bilo je tek neznatnog nasilja. Afganistanci su dobili novog izabranog predsjednika po prvi put u povijesti. Ne mislim da se u Iraku ruši nebo. Ostvarili smo značajan napredak. Suočavamo se s problemima, ali ne mislim da postoji bilo kakva šansa da se izbori neće održati 30. siječnja".

Još jedan republikanski senator, Chuck Hagel iz Nebraske, nazvao je izbore “prvom pravom prekretnicom koja će razviti povjerenje među Iračanima”. No, kako je dodao, nedovoljan broj američkih vojnika na terenu znači da će sigurnost i dalje biti problematična. "Ne vjerujem da imamo dovoljan broj vojnika. Nismo ih imali dovoljno kad smo otišli u Irak, a to je dijelom i razlog zašto sada u Iraku vlada kaos".

Senator Hagel je dodao da je još jedan važan čimbenik uvježbavanje Iračana za službu u oružanim snagama i policiji. To bi se trebalo obaviti, kaže on, što je moguće brže i učinkovitije kako bi Iračani bili u nadležnosti za vlastitu sigurnost. U međuvremenu, senator Levin je izrazio vjerovanje da će ključni element za uspjeh izbora biti sudjelovanje sunitske manjine koja je dominirala Irakom za vrijeme režima Saddama Husseina, a za sada odbija sudjelovati u procesu. "Ne govorim o onima u sunitskoj zajednici koji se koriste nasiljem protiv nas već o toj zajednici u cjelini. Neki sunitski svećenici su rekli da neće podržati izbore, a sunitske političke stranke su objavile da neće sudjelovati u vladi. Moramo ih potaknuti da izađu na izbore, dati im mogućnost da izaberu između mrkve i batine".

Sunitski muslimani čine i do 37 posto od 24 milijuna Iračana, a muslimani šiiti 60 posto.

XS
SM
MD
LG