Linkovi

Reforma američke obavještajne zajednice ipak će pričekati (22/11/04) - 2004-11-22


Nakon što je Kongres blokirao prijedlog zakona o restrukturiranju obavještajne zajednice, “New York Times” piše da je predsjednik Bush najavio da će surađivati sa zastupnicima na Capitol Hillu kako bi taj zakonski prijedlog ipak bio usvojen. Sa skupa azijsko-pacifičkog područja u Čileu predsjednik je poručio da je razočaran neusvajanjem zakona koji, među ostalim, predviđa uvođenje dužnosti nacionalnog direktora za obavještajne agencije.

Prema nekim izvješćima tome se zakonu protivi ministar obrane Donald Rumsfeld i skupina konzervativnih republikanaca u Zastupničkom domu koji vjeruju da bi “razvodnjavanje” ovlasti Pentagona po obavještajnim pitanjima bilo opasno, a zakonu zamjeraju i da ne ide dovoljno daleko u spriječavanju ilegalnog useljavanja.

Zanimljivo je da su čelnici republikanske većine u Zastupničkom domu i Senatu, Dennis Hastert i Bill Frist, vjerovali da će spomenuti zakonski prijedlog dobiti zeleno svjetlo. Međutim, nakon političkog poraza republikanskog čelništva Bill Frist je izjavio da će zakon biti usvojen jedino uz značajan angažman predsjednika Busha i potpredsjednika Busha, navodi “New York Times”.

Pad američkog dolara, koji se spustio na najnižu razinu u proteklih devet godina, tema je “Christian Science Monitora” koji kaže da je klizanje američke valute odjednom postalo glavna briga političara od Washingtona do Berlina i Pekinga. Dobra vijest za Amerikance je da je američkim proizvođačima lakše prodavati u inozemstvu jer su njihovi proizvodi jeftiniji, a i stranim turistima dolazak u Ameriku je sada znatno pristupačniji. Europljani, pak, brinu da će slabiji dolar nanijeti štetu njihovom mlakom ekonomskom rastu jer je izvoz iz tih zemalja u Sjedinjene Države postao skuplji. Neki analitičari procjenjuju da bi dolar mogao pasti za dodatnih 20 posto što bi dovelo do smanjenja ogromnog američkog trgovinskog deficita, piše “Christian Science Monitor”.

XS
SM
MD
LG