Linkovi

Havajski međunarodni filmski festival (22/11/04) - 2004-11-21


Havajske plesačice hule obično su odjevene u suknjice od trave … no ne i ona koja reklamira ovogodišnji Havajski međunarodni filmski festival. Njezina je suknjica izrađena od filmskih traka. Potpuno prikladan izgled za festival koji već četvrt stoljeća prikazuje nove filmove i nove talente s područja Azije i Pacifičkog prstena.

Svake godine, tisuće ljubitelja filma prepune dvorane Havajskog međunarodnog filmskog festivala znajući da je to pravo mjesto za vidjeti nove filmove nastale u azijsko-pacifičkoj regiji. Izvršni direktor festivala Chuck Boller u potrazi za ovogodišnjim filmovima proputovao je čitavu regiju uzduž i poprijeko.

"Imamo izbor iz filmske produkcije Australije, Novog Zelanda, preko Filipina, do Japana, Kine i Koreje. Imamo i indijske filmove, a u potrazi za filmovima bili smo i u Kazahstanu i Mongoliji. Tu su i filmovi iz Meksika, Kanade i Sjedinjenih Država," naglašava naš sugovorni.

Havajski međunarodni filmski festival prvi je puta održan 1981. godine, kao projekt Centra Istok-Zapad u Honoluluu. Otada, on se razvio u samostalnu neprofitnu organizaciju. Chuck Boller kaže da je misija festivala stvaranje kulturnog razumijevanja između Istoka i Zapada putem filmskog medija.

"Radimo to zato što smatramo da je kinematografija azijsko-pacifičkog područja potcijenjena. Tek sada se u Sjedinjenim Državama počinje pridavati veća pažnja ostvarenjima kinematografija tih zemalja. Uz to, mi se posebno usredotočujemo na to područje zato što ono odražava etničku mješovitost Havaja. Dakle, imamo publiku koja je po prirodi zainteresirana za filmove iz zemalja odakle su i sami došli, koji govore njihovim materinjim jezikom," ističe Boller.

Prikazujući gotovo 170 filmova iz 24 zemlje, ovaj redoviti godišnji festival igra važnu ulogu u privlačenju pažnje međunarodnih medija. Mnogi od odabranih filmova osiguraju si put i na druge filmske festivale. Filmski kritičar Emanuel Levy, jedan od članova žirija Havajskog festivala, kaže da se na taj način američkoj publici predstavljaju umjetnici i redatelji koje inače možda uopće ne bi vidjeli.

"Općenito gledajući, stanje distribucije stranih filmova u Sjedinjenim Državama je vrijedno žaljenja. Kako danas stoje stvari, jedini način da se vide strane kinematografije jest putem filmskih festivala poput ovog na Havajima. Da ovisimo samo o kinima, u kojima se pojavi mali broj komercijalnih ostvarenja, zaista bismo bili vrlo ograničenog pogleda na strane kinematografije," objašnjava Levy.

Festival je svoju prvu do sada nagradu za glumačka ostvarenja dodijelio ove godine Maggie Cheung, jednoj od najvećih filmskih zvijezda Azije. Ona iza sebe ima 75 filmova, a trenutno igra u hitu "Hero", kineskom filmu koji je osvojio međunarodnu publiku. Ranije ove godine, ova je hongkonška glumica dobila i nagradu za najbolju žensku ulogu na filmskom festivalu u Cannesu, za kanadsko-francuski film "Clean". Maggie Cheung kaže da je za azijsku glumicu još uvijek ogroman izazov dobiti glavnu ulogu u nekom zapadnom filmu.

"U mojoj domovini, to nije problem, jer se proizvodi toliko mnogo filmova. Ali, kada bih željela uspjeti na Zapadu, to bi bilo znatno teže. No, već se vide promjene: mislim da će za pet godina biti najnormalnije da se vidi kineska glumica u glavnoj ulozi u nekom zapadnom filmu," kaže ova glumca

Ovogodišnja prva festivalska nagrada otišla je filmu "Okus čaja", japanskom anime filmu redatelja Katsushita Ishiije. Prvi film tog redatelja, prikazan na Havajima 1997, toliko je impresionirao Quentina Tarantina, člana tadašnjeg žirija, da je angažirao Katsushita Ishiiju za režiju animiranih sekvenci u njegovom filmu "Kill Bill".

XS
SM
MD
LG