Linkovi

Nesloga republikanaca u Zastupničkom domu - šamar predsjedniku Bushu (21/11/04) - 2004-11-21


Jutrošnja izdanja američkih dnevnih listova – kao što se i moglo očekivati – na naslovnicama daju priličan prostor blokiranju zakonodavne mjere o reformi američkih obavještajnih službi u Zastupničkom domu Kongresa … "Washington Post" piše da su konzervativni republikanci odbili mogući kompromis oko prijedloga zakona o obavještajnim službama zbog, kako su naveli, ograničenja koja se postavljaju nad vojsku u kontroli obavještajnih podataka relevantnih za vođenje borbe. Kao drugi razlog navodi se propust da se u zakonu predvidi progon nezakonitog useljavanja.

Washingtonski dnevnik piše da kongresni čelnici nisu računali na takav otpor u redovima vlastite stranke, koji, ističe se, predstavlja udarac i predsjedniku Bushu i dopredsjedniku Cheneyu i predsjedniku Zastupničkog doma Dennisu Hastertu, koji su svi osobno tražili od konzervativnih zastupnika da usvoje tu zakonsku mjeru. Predsjednik Bush je čak u poslijepodnevne sate telefonski nazivao neke zastupnike iz Santijaga, sa summita APEC-a, nadajući se da će ih privoliti na promjenu mišljenja.

Inače, da se prijedlog zakona našao na glasovanju, on bi glatko prošao, ističe Post, zahvaljujući glasovima demokrata. No, takav bi scenario, dodaje se u članku, predstavljao za republikance nepodnošljivu sramotu. S druge strane, demokrati već prozivaju republikansku stranku da je nesposobna usvojiti tako važan zakon, za koji se zalaže njezin vlastiti, republikanski, predsjednik.

"New York Times" komentira da, osim iznenađujućeg političkog šamara predsjedniku, ovako oštro protivljenje zakonu među samim republikancima predstavlja težak udarac i za komisiju koja je istraživala terorističke napade u rujnu 2001, kao i obitelji žrtava tih napada. Svima njima, jednako kao i demokratima u konresu, pruža se prilika za teške kritike republikancima da su blokirali zakon koji je imao široku podršku obje stranke, i koji bi vladi omogućio da bolje štiti građane od terorističkih prijetnji. Njujorški list ističe da se u političkim krugovima smatra da je uporno višemjesečno lobiranje Pentagona rezultiralo zaustavljanjem zakona, kojemu se ministarstvo obrane odlučno protivi.

XS
SM
MD
LG