Linkovi

Kao i svaki prethodni, kraj 108. saziva Kongresa protiče u duhu zajedništva (21/20/04) - 2004-11-20


Jučer, u subotu, završen je 108. saziv Kongresa Sjedinjenih Država. Posljednja je sjednica - i u Zastupničkom domu i u Senatu - bila prigoda za oproštaj od kolega koji odlaze iz Kongresa, ali i za nastavak političke debate o nizu razlika između demokrata i republikanaca.

Posljednjih dana saziva Kongresa obično se rekapitulira što je u posljednje dvije godine učinjeno, a što nije. Oni koji napuštaju Kongres – ili zbog toga što su izgubili na izborima, ili zbog toga što sami misle da je vrijeme za odlazak – održe obično kratki oproštajni govor, s porukom kolegama koje ostaju. Prije par dana, senatorima se obratio Tom Daschle, do nedavno čelnik demokratske manjine u Senatu. Rekao je da su za njega vrhunci karijeri bili trenuci kada su se obje stranke ujedinile na projektima za opće dobro zemlje, koji nisu niti demokratski niti republikanski. Tu je također i uspomena na dane nakon terorističkih napada od 11. rujna.

"Ponosan sam na te trenutke, jer smo tada pokazali ono najbolje u nama. Kada smo se, u spomen žrtvama, sastali na stepenicima Kongresa, i zapjevali God Bless America. Ponosan sam što smo nakon terorističkih napada radili zajedno, da usvojimo niz zakona koji su dodatno zaštitili našu zemlju. Zakoni su bili važni, ali je bila i važna poruka – da je Amerika ujedinjena" - rekao je Tom Daschle.

Na Daschleov govor odgovorio je senator Bill Frist, čelnik republikanske većine: "Ja duboko poštujem Toma Daschela, njegove sposobnosti, njegovu moć prosudbe. Poštujem ga i kao senatora, i kao člana Demokratske stranke, a i kao čovjeka."

Mnogi na Capitol Hillu pozdravljaju duh međustranačke suradnje iskazan u ovakvim prilikama. No, u vezi niza političkih i zakonodavnim pitanja, stranačke su razlike duboke kao i prije. Zbog njih je i dosta neobavljena posla. Dobar primjer neobavljena posla je i činjenica da nije izglasan savezni proračun – iako je fiskalna godina počela 1. listopada.

Tu je i problem rastućeg proračunskog manjka – činjenice da savezna vlada više troši no što ubire u porezima. Demokrati optužuju za to republikance, koji sada kontroliraju sve poluge savezne vlasti – i Bijelu kuću i oba doma Kongresa. Republikanci pak odgovaraju da su upravo demokrati tijekom prošlih desetljeća uveli praksu prekomjerne potrošnje.

No, svaku razmiricu između kolega zakonodavaca ovih dana je pratio i govor u duhu međustranačke suradnje. Primjerice, senator John Edwards, bivši dopredsjednički kandidat Demokratske stranke, se ovim riječima oprostio od svojih kolega, nakon samo jednog mandata u Senatu: "Naš je posao osigurati da u Americi niti jedan čovjek nije izgubljen.. Da svatko ima priliku da uspije ostvariti svoj američki san, svoje ambicije. Jer, taj san o uspjehu u životu je trajan san. Zajedničkim snagama ćemo ga još ojačati, za sve ljude."

Republikanci – koji imaju većinu u oba doma Kongresa – posljednjih su dana 108. saziva nabrajali zakonodavne uspjehe, naglašavajući prije svega da je Amerika danas sigurnija nego prije dvije godine. Demokrati, koji su u oporbi, tvrde da niti Sjedinjene Države kao zemlja, a niti njezini građani, danas nisu sigurniji, a da je ekonomska situacija lošija nego prije dvije godine. Neobavljeni dio zakonodavnog posla, u svakom slučaju, čeka novi, 109. saziv Kongresa, koji počinje radom u siječnju.

XS
SM
MD
LG