Linkovi

Grabar-Kitarović: SAD pružaju potpunu potporu Hrvatskoj (19/11/04) - 2004-11-19


Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Washingtonu gdje se susrela s nizom predstavnika u američkom Državnom tajništvu te s nekoliko kongresmena razgovarajući s njima o hrvatsko-američkim odnosima.

Hrvatska ministrica za europske integracije, Kolinda Grabar-Kitarović, kaže da je njezine američke sugovornike najviše zanimalo na koji način Hrvatska ispunjava političke i gospodarske uvjete za ulazak u Europsku uniju i NATO savez, te koliko su sami Hrvati zainteresirani da se njihova zemlja nađe u euro-atlantskim integracijama. No, da bi se ispunili traženi integracijski uvjeti moraju se, između ostalog, ispoštovati zahtjevi haškog tribunala. Zato je gospođa Grabar-Kitarović razgovarala s američkim sugovornicima o Anti Gotovini. " Jasno je da Hrvatske želi surađivati sa sudom u Den Haagu, ali je isto tako pitanje što Hrvatska može učiniti. Dakle, ukoliko general Gotovina nije u Hrvatskoj, onda je očito uhićenje izvan mogućnosti Hrvatske. Međutim, Hrvatska svakako surađuje s Međunarodnim sudom i po drugim pitanjima, pa i u istrazi po tom pitanju," rekla je.

Govoreći o konkretnim američko-hrvatskim odnosima naša sugovornica kaže da Sjedinjene Države žele vidjeti Hrvatsku kao čimbenika stabilnosti na jugoistoku Europe te je istaknula potporu službenog Washingtona Hrvatskoj: "Sjedinjene Države nam pružaju punu potporu i iz današnjih mojih razgovora to je potpuno nedvojbeno. Činjenica je da Hrvatska treba ispuniti neke kriterije, ali je i činjenica i da Hrvatska jako puno radi na ispunjavanju tih kriterija i Sjedinjene Države to prepoznaju. Ne vjerujem da Sjedinjene Države mogu dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u EU, niti utjecati na to na taj način, jer su stabilna Europa i stabilna Hrvatska, odnosno, stabilno okruženje Hrvatske, svakako u interesu Sjedinjenih Država. Ponavljam, međutim, da je sada odluka na Europskom vijeću, koje treba donijeti odluku o početku pregovora, odnosno, o konkretnom datumu za početak pregovora u 2005. Znamo da je to još uvijek postavljeno u kontekst suradnje sa sudom u Den Haagu i da se očekuje izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte 23. studenoga. Nadam se da će to izvješće biti usmjereno na to da, iako još uvijek postoji slučaj generala Gotovina, Hrvatska ipak surađuje. Nadam se da će ta naša suradnja biti ocjenjivana u tom kontekstu mogućega i svega onoga što Hrvatska čini, što bi svakako trebalo predstavljati ne prepreku, nego zapravo put za pozitivnu odluku Europskog vijeća u prosincu, a na taj način Sjedinjene Države zapravo ne bi željele u tom kontekstu blokirati takvu jednu odluku, odnosno, put Hrvatske u EU."

Kolinda Grabar-Kitarović je optimistična i kada su pitanju budući američko-hrvatski odnosi, pogotovo kada se uzme u obzir da dolazi do značajnih kadrovskih promjena unutar State Departmenta. "Mislim da u budućnosti odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država mogu samo napredovati, da doista ima prostora za jačanje naših međusobnih odnosa. To u velikoj mjeri ovisi o nama samima. Doista se nadam da će administracija, bez obzira na promjene do kojih dođe u State Departmentu, i dalje podržavati Hrvatsku na putu u EU. Hrvatska kao članica EU namjerava biti jedna od država koje će pridonositi konsenzusu i stabilnosti u EU. Mislim da sa Sjedinjenim Državama možemo naći čvrst zajednički jezik kada je riječ o stabilizaciji na prostoru jugoistočne Europe. Prije svega, nama je samima u interesu da se naše susjedstvo što prije stabilizira. Nije samo riječ o članstvu u EU, niti o ispunjavanju nekakvih formalnih uvjeta, nego je činjenica da imidž tog područja utječe i na imidž same Hrvatske, što je ne samo političko, već i gospodarsko pitanje," rekla je.

Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović u State Departmentu i Kongresu objasnila da je u Hrvatskoj, nažalost, sve manja potpora samih građana ulasku njihove zemlje u Europsku uniju i NATO savez, što su pokazale najnovije ankete, zbog slabe informiranosti o tome kakve bi pogodnosti takve integracije mogle donijeti Hrvatskoj u cijelosti, ali i svakom njezinom stanovniku.

XS
SM
MD
LG