Linkovi

Osigurati sredstva za cjepivo za gripu u slučaju pandemije (13/11/04) - 2004-11-13


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je vlade zemalja diljem svijeta da osiguraju sredstva za proizvodnju cjepiva u slučaju eventualne pandemije gripe, koja bi mogla odnijeti milijune života.

Predstavnici jedanaest farmaceutskih kompanija, vlada i agencija za licenciranje cjepiva zaključili su dvodnevni sastanak u Ženevi izražavajući zabrinutost da bi virus azijske ptičje gripe mogao mutirati i prijeći na ljude.

Klaus Stohr, čelnik globalnog programa WHO-a za borbu protiv gripe, izjavio je da farmaceutske kompanije nisu posebno spremne investirati 11 milijuna eura u razvijanje cjepiva, koje možda nikada neće biti upotrijebljeno. Pribavljanje financijskih sredstava je, po njemu, najveća prepreka razvijanju cjepiva za eventualnu pandemiju, koja bi mogla zahvatiti trećinu čovječanstva uz stopu smrtnosti od oko 1 posto.

Na takvom cjepivu trenutno rade samo dvije kompanije - francuski Aventis Pasteur i britanski Chyron Corp, zahvaljujući sredstvima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo. Obje ove kompanije upravo proizvode cjepivo za testiranje na ljudima i životinjama, koje bi moglo početi početkom sljedeće godine. U slučaju pandemije, cjepiva, anti-viralni agensi i antibiotici za tretiranje sekundarnih infekcija neće biti ravnomjerno raspodijeljeni, niti će ih biti dovoljno, upozorava WHO.

Najveća pandemija gripe dogodila se 1918. i 1919., kada je umrlo 40 do 50 milijuna ljudi, odnosno više nego u Prvom svjetskom ratu, koji je prethodio izbijanju pandemije. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da bi u slučaju pandemije danas umrlo između 2 i 7,4 milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG