Linkovi

Postizborne glasine na Internetu (12/11/04) - 2004-11-12


"New York Times" piše kako je Internet dao novu dimenziju postizbornim nagađanjima i glasinama. U tjedan dana nakon izbora, online tržište mračnim idejama o izbornoj prijevari je procvjetalo, piše njujorški dnevnik. Svijet web logova – poznat i kao blogosfera – pokazao se najbržim mogućim propagatorom pogrešnih analiza. No, dok bi ranijih godina to rezultiralo višegodišnjim metastatskim rastom teorija konspiracije, ove je godine isti web omogućio i argumentirana demantiranja pogrešnih analiza.

Primjerice, analize glasovanja na Floridi i u Ohiou dale su najviše materijala za teorije o 'ukradenim izborima'. No, više uglednih stručnjaka – prvenstveno trojica znanstvenika sa sveučilišta Cornell, Harvard i Stanford – argumentirano su opovrgli većinu tih teorija. Kako piše "Times", premda su glasački strojevi na mnogim mjestima doveli do problema, svi se stručnjaci slažu da oni nisu promijenili ishod glasovanja.

"Washington Post" daje mjesto na naslovnici – kako piše – povijesnoj prekretnici u američkom Nacionalnom arhivu. Ta je zgrada, naime, svojim posjetiteljima nudila jedinstven spoj strahopoštovanja ispod monumentalne rotonde gdje su izloženi glavni dokumenti iz povijesti Sjedinjenih Država – Deklaracija neovisnosti, Ustav i Povelja o pravima – s krajnje svjetovnim doživljajem prodaje jeftinih suvenira na samo par koraka dalje.

Sve do danas, piše "Post", gotovo milijun posjetitelja godišnje odlazilo je ne shvaćajući koje se još blago krije u riznici arhiva. Danas, međutim, otvara se nova postava za posjetitelje, u čije je uređenje utrošeno 7 milijuna dolara. sada će posjetitelji vidjeti reprezentativne primjerke posjeda Arhiva, njih čak 1100. Primjerice, voštani cilindar na kojemu je snimljen predizborni govor Theodorea Roosevelta, 1912. godine; rukopis za telegram koji je 1865. Abraham Lincoln poslao generalu Grantu, a u kojemu se kratko i jasno kaže: 'Ne dozvolite da išta što diše izmijeni, omete ili uspori vaše vojne poteze i planove.'; kao i mnoge druge predmete koji bilježe američku povijest. Tu je čak i rola filma iz kamere obitelji Bush, koja prikazuje dvogodišnjeg Georgea – današnjeg predsjednika -, umotanog do nosa, kako se igra u snijegu.

XS
SM
MD
LG