Linkovi

Vojnim veteranima - jeftiniji fakultet (11/11/04) - 2004-11-10


Povodom današnjeg praznika, slijedi prilog o G.I. Bill-u, zakonu koji je američkim ratnim veteranima iz drugog svjetskog rata omogućio besplatnu fakultetsku naobrazbu. Praksa početa prije 60 nastavljena je do danas; naime, svaki američki vojnik, po odlasku iz oružanih snaga, prima razne beneficije – poput besplatnog zdravastvenog osiguranja, ali i mnogo jeftinijeg školovanja.

Sean Green autor je knjige “Marširanje do koledža”, koja je objavljena na 60. godišnjicu Zakona o prihvatu ratnih veterana. Knjiga nudi praktične naputke za bivše vojnike koji nakon vojske odlaze na fakultet – uz novčanu pomoć svog starog poslodavca.

"Dok je vojna služba bila obvezna, svaki je mladić nakon srednje škole mogao izabrati – mogao je ići na fakultet ili je otišao u vojsku. Danas nije tako. Danas dobrovoljno odlazite u vojsku, da bi nakon nje mogli otići na fakultet, jer će vam to, kao veteranu, omogućiti vojska, po nižoj cijeni" - objasnjava Sean Green, koji dodaje da je ovakav zakonski aranžman, sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća, učinio fakultetsku naobrazbu mnogo pristupačnijom i demokratičnijom.

"U to vrijeme, glavni je razlog za donošenje tog zakona bio – nagraditi vojnike koji su došli iz rata. Uz to, tehničku razinu obrazovanosti nacije trebalo je podići na višu razinu, pogotovo kada se uzme u obzir da su u ratu poginuli i mnogi stručnjaci. Danas je svrha ovog zakona posve drugačija. Mogućnost besplatnog ili jeftinijeg fakultetskog obrazovanja danas predstavlja način da se privuku dragovoljci, regruti."

Kako to funkcionira? Tijekom prve godine vojne službe, vojnik uplaćuje dio svog dohodka u zajednički fond. Ako se nakon odlaska iz vojske upiše na fakultet, vojni veteran mjesečno prima stipendiju, u razdoblju koje može biti dugo i do tri godine. Uz to, i za vrijeme aktivne službe, vojnici mogu polaziti fakultetsku nastavu, a oružane snage pomažu u plaćanju školarine. Pri velikim bazama postoje i vojne škole, koje nude i mnoge kolegije koji se priznaju i u “civilnom životu”.

Donald Koruncio na takav je način “zaradio” diplomu profesora povijesti – u roku od dvije godine: "Znao sam da će mi dobro doći iskustvo iz ratne mornarice, ali sam također bio svjestan da će mi još važnija biti fakultetska diploma. Otkad sam izašao iz vojske, sva tri posla koja sam imao zahtjevala su sveučilišnu diplomu."

Zanimljivo je da obrazovne beneficije koristi tek manji dio američkih veterana. G. 2002, na fakultetu je – uz pomoć državnih stipendija za bivše vojnike – studiralo tek 340 tisuća Amerikanaca. Na državnu pomoć u plaćanju fakulteta imalo ih je pravo više milijuna.

XS
SM
MD
LG