Linkovi

Bushova vanjska politika u drugom mandatu bez većih promjena (7/11/04) - 2004-11-07


"Washington Post" piše o vanjskoj politici u drugom mandatu predsjednika Busha. Prema ocjeni autora, ne treba očekivati veće promjene u općem smjeru Bushove odlučne vanjske politike. Predsjednikovi suradnici nadaju se da će, što se Iraka, tiče saveznici sada biti spremniji na suradnju, jer su izbori prošli, pa se ni politika prema Iraku neće tako politizirati kao do sada. Neke promjene će – piše washingtonski dnevnik – ovisiti o mogućim promjenama u kabinetu, pogotovo ukoliko odu ministar obrane Donald Rumsfeld i šef diplomacije Colin Powell, čija su razilaženja u stavovima do sada otežavala usvajanje koherentne politike, primjerice, prema nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje i Irana.

"Los Angles Times" javlja da američka administracija razmatra novu inicijativu za mir na Srednjem istoku, potaknuta mogućnošću da će Jasera Arafata zamijeniti umjereniji palestinski čelnik. Arafatova smrti bi – piše "Times" – uklonila – kako kažu američki dužnosnici – glavnu prepreku većem američkom angažmanu u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba. Iako Washington još nije definitivno oblikovao svoj prijedlog, diplomati kažu da bi prvi cilj trebao biti jačanje položaja umjerenih palestinskih političara, možda i kroz ekonomsku pomoć, a nakon toga – pokretanje međunarodnih napora da umjereni Palestinci dobiju kontrolu nad pojasom Gaze nakon najavljenog izraelskog povlačenja – javlja "Los Angeles Times".

A "New York Times" se u svojem nedjeljnom izdanju osvrće na to – kako je predsjednik Bush pobijedio na Floridi. Dok su demokrati svoje predizborne aktivnosti koncentrirali na urbana područja, republikanci su – piše njujorški dnevnik – republikanci su prikupljali glasove u predgrađima i ruralnim područjima. Naime, otkako je Al Gore izgubio Floridu 2000, tisuće obitelji iz srednje klase, mnoge republikanske ili neopredijeljene, pridružile su se demokratskim umirovljenicima u predgrađima velikih gradova na Floridi. Republikanski aktivisti posebno su se koncentrirali na konzervativce, koji su ranije često izostajali s birališta. Dapače, angažirali su preko stotinu tisuća volontera kako bi pet dana prije izbora i na sam dan izbora kontaktirali oko tri milijuna glasača da bi ih podsjetili da iziđu na birališta. Demokrati su, umjesto toga, igrali obranu, raspoređujući tri tisuće odvjetnika volontera na birališta, da bi se izbjegli problemi s glasovima na Floridi, koji su pratili prethodne predsjedničke izbore – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG