Linkovi

LAT: Demokrati trebaju gledati ka jugu (6/11/04) - 2004-11-06


Nakon što je predsjednik Bush obećao da će u svom drugom mandatu konstruktivno surađivati s oporbenim demokratima članovi te stranke izražavaju skepsu prema Bushovim nakanama. “Washington Post” piše da ih na to navodi iskustvo iz predsjednikovog prvog mandata, u kojem su oni shvatili da im je Bush ponudio suradnju, ali je kasnije vladao u naglašeno stranačkim manirama. Demokrati će, navodi “Post”, čekati prvi potez predsjednika Busha od kojeg bi željeli vidjeti umjereniju politiku i stavove po nizu unutarnjih pitanja.

Demokrati poručuju da su, unatoč lošim izbornim rezultatima, odlučni u daljnjem zalaganju za vlastite zakonodavne prioritete. Kako kažu, nema kapitulacije. No postoje i neki drugi demokratski političari koji ukazuju na opasnost upornog suprotstavljanja predsjedniku Bushu što bi birači mogli vidjeti kao opstrukciju s njihove strane. Oni pri tom ukazuju na izborni poraz čelnika demokrata u Senatu Toma Daschlea iz Južne Dakote, piše “Washington Post”.

“Los Angeles Times” se osvrće na pouke koje bi demokrati trebali izvući iz ovotjednog izbornog poraza. Jedna je da se demokratski političari sa američkog sjeveroistoka ne trebaju više kandidirati. Ako stranka želi proširiti svoju izbornu bazu dalje od istočne i zapadne obale te područja velikih jezera, onda joj je potrebno svježe lice s juga ili zapada. Takav zaključak mogao bi ugroziti izglede za kandidaturu Hillary Rodham Clinton, a povećati šanse guvernera Virginije i Sjeverne Karoline. Demokrati, kaže jedan demokratski strateg, od sada trebaju gledati ka jugu, navodi "Los Angeles Times".

XS
SM
MD
LG