Linkovi

Bushova pobjeda - što dalje? (4/11/04) - 2004-11-04


Duga i često oštra predizborna kampanja okončana je pobjedom Georgea Busha. Predsjednik Bush ostaje u Bijeloj kući, a John Kerry vraća se u Senat.

Nakon što je John Kerry priznao da nema načina da odnese pobjedu u saveznoj državi Ohio, predsjednik Bush obećao je da će njegov drugi mandat biti produktivan.

"Imamo jednu zemlju, jedan Ustav i jednu budućnost koja nas veže. Kada se ujedinimo i kada radimo zajedno, veličini Amerike nema granica," kazao je tom prilikom.

George Bush je u svojoj kampanji naglašavao da je on "ratni predsjednik" i neprestano je podsjećao birače na svoje čelništvo u ratu protiv terora. Charles Cook, neovisni politički analitičar iz Washingtona, vjeruje da su republikanci bolje vodili svoju predizbornu kampanju.

"Mislim da je Kerryjeva kampanja bila dobra, ali ne i odlična. Mislim da je predsjednik pred izbore imao dosta slabih stran i da ga je možda neki drugi demokratski kandidat mogao poraziti," ocjenjuje Cooke.

Nakon što prije četiri godine – doduše s vrlo malom razlikom – George Bush nije uspio osvojiti većinu glasova na nacionalnoj razini, republikanci su ove godine pokrenuli agresivnu kampanju aktiviranja glasača, pogotovo među vjernicima i onima koje brinu moralna pitanja, poput pobačaja i istospolnih brakova. Evo što o tome kaže povjesničar Mike Beschloss.

"Znate, najfascinantnija stvar u izlaznim anketama bio je broj birača koji su glasali za Busha zbog moralnih pitanja. Uz to, kada predsjednik vodi rat protiv terorizma, to zasjenjuje većinu drugih pitanja," kaže Beschloss.

No, izlazne ankete također su pokazale da su Amerikanci podijeljeni oko Iraka i domaćih pitanja kao što su zapošljavanje i zdravstvena skrb. U svojem govoru u kojem je priznao poraz u Bostonu, John Kerry je pozvao predsjednika da u drugom mandatu pruži ruku pomirenja demokratima i neovisnim glasačima.

"Americi treba jedinstvo i veće suosjećanje. Nadam se da će predsjednik Bush u godinama koje dolaze promicati te vrijednosti. Ja obećavam da ću učiniti sve što mogu da bih premostio jaz među strankama," rekao je Kerry.

Kerryjev poraz vjerojatno će navesti demokrate da se zapitaju u čemu su pogriješili. Mnogi demokrate brine činjenica da im je stranka marginalizirana u velikim dijelovima zemlje, kao što su Jug, Zapad i Srednji Zapad. Bivši demokratski senator George Mitchell izjavio je da njegova stranka mora naći načina da se približi konzervativnim, ruralnim glasačima koji u velikoj većini glasaju za republikance.

"Demokratska stranka doživjela je svoj vrhunac u prošlom stoljeću, kada je Franklin Roosevelt sastavio koaliciju koja je obuhvaćala cijelu zemlju. Mislim da sada nemamo glasačku bazu u mnogim dijelovima zemlje. Da bismo bili uspješni na nacionalnoj razini, moramo doista biti nacionalna stranka," ocjenjuje Mitchell.

Republikanci su također učvrstili svoju većinu u oba doma Kongresa. No, republikanska kontrola nad Kongresom i Bijelom kućom znači da će javnost od predsjednika očekivati i jasne rezultate u zakonodavstvu. Washingtonski politički analitičar Stuart Rothenberg ukazuje da će Bush imati relativno usku priliku da ostvari svoje ciljeve u drugom mandatu.

"U sljedećih nekoliko mjeseci, predsjednik će možda moći iskoristiti veliku republikansku većinu, pogotovo u Senatu. No, nakon toga stvari će se vjerojatno usporiti. Predsjednik trenutno nema jasno definirane ciljeve za drugi mandat. Drugi mandati obično nisu posebno produktivni," kaže Rothenberg.

Između ostaloga, u drugom mandatu Busha čekaju neriješeni problemi poput Iraka, te socijalne zaštite i zdravstvene skrbi.

XS
SM
MD
LG