Linkovi

Američki Urban Institute pomaže u reformi lokalne uprave u Dubrovniku


Grad Dubrovnik u suradnji s Urban Institute iz Washingtona organizirao je orijentacijski seminar na kojem je u okviru Projekta reforme lokalne samouprave predstavljen Model "Sudjelovanje građana u lokalnoj upravi".

Projekt reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj financira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a provodi ga Urban Institute. Na seminaru u Dubrovniku sudjelovalo je 13 predstavnika iz 10 jedinica lokalnih samouprava Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj ovog seminara bio je ojačati upravljačke sposobnosti lokalnih uprava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posebice u trenutku kada su u tijeku promjene i prilagodbe hrvatskog sustava javne uprave s europskim standardima.

Tijekom seminara predstavnici gradova i općina iz Dubrovačko-neretvanske županije upoznali su se s Modelom sudjelovanja građana kao i sa metodama i alatima koji se koriste u okviru ovog modela. Posebice se to odnosi na javne rasprave, a na seminaru je predstavljen i alat Proračun u malom putem kojeg su građani informirani primjerice o načinu trošenja proračunskih sredstava.

Igor Deranja tajnik je u dubrovačkom poglavarstvu, a poslije završetka seminara je kazao:

“Ovo mi se čini jako konkretna stvar, s dobrim predavačima i temama. Dakle nešto što će koristiti ne samo Dubrovniku nego i cijeloj hrvatskoj lokalnoj samoupravi. Putem javnih rasprava i tribina građani će moći još više sudjelovati u odlučivanju na razini grada, primjerice o samom proračunu koje je jedno od najvažnijih akata koje donose tijela jedinica lokalne samouprave”.

Čelnici Urban Institute pri posjetu Dubrovniku upoznali su predstavnike grada s jednom od komponenti Projekta reforme lokalne samouprave, a riječ je Gradskom

partnerstvu ili City Twiningu. Po tome bi projektu Dubrovnik uskoro odabrao sličan grad u Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama te surađivao između više područja primjerice na polju razvoja turizma ili očuvanja povijesne baštine. Kao mogući gradovi s kojima bi Dubrovnik u bliskoj budućnosti razvijao ovaj tip suradnje spominjani su američki gradovi St. Barbara i Monterey. Igor Deranja tajnik u dubrovačkom poglavarstvu je o tome rekao:

“Sama ideja City Twininga je dobra i čini mi se da je to za Dubrovnik nešto idealno“.

Nenad Klapčić savjetnik je za razvoj i komunikaciju u splitskom uredu Urban Institute. Nakon seminara u Dubrovniku na temu City Twininga ili Gradskog partnerstva je istaknuo:

“Program Twininga je projekt koji traje dvije godine. U tome vremenu dolazi do razmjene iskustava, do međusobnih posjeta te izrada zajedničkih projekata i zajedničkih rješenja. Riječ je o intenzivnom partnerstvu između jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj primjerice s jedinicom lokalne samouprave u SAD-u i to se partnerstvo pokazuje dugoročno izuzetno korisno za obje strane” - tvrdi ovaj djelatnik Urban Instituta iz Splita.

XS
SM
MD
LG