Linkovi

Čekaju se rezultati izbora u Ohiou (3/11/04) - 2004-11-03


Izborni stožer demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerry odbio je priznati poraz u ključnoj saveznoj državi Ohio.

Dvije televizijske mreže - Fox i NBC prognozirale su pobjedu predsjednika Busha u toj državi. Demokratski dopredsjednički kandidat John Edwards se nakon toga obratio pristašama, poručivši da će se s Kerryem "boriti da se svaki glas prebroji." U kratkoj izjavi, rekao je da su on i Kerry vodili dugu bitku za za Bijelu kuću i da mogu čekati "još jednu noć".

Ranije je šefica Kerryevog izbornog stožera kaže da prebrojavanje glasova u Ohiou još nije dovršeno, te da tek treba prebrojati više od 250 tisuća preostalih glasačkih listića.

Državni tajnik Ohioa Ken Blackwell izjavio je da se privremeni glasovi, odnosno, glasovi onih glasača čije pravo na glasanje tek treba potvrditi, neće biti prebrojani do jedanaestog dana poslije izbora, te je pozvao glasače da "duboko udahnu".

Nakon što je prebrojano 98 posto glasačkih listića, Bush vodi s više od 100.000 glasova. Pobjeda u Ohiou dovela bi ga na samo jedan glas od 270 izbornih glasova, koliko mu je potrebno za još jedan mandat.

Prema prvim prognozama rezultata izbora, temeljenim na izlaznim anketama, koje su provele američke medijske organizacije, predsjednik Bush ima 249 izbornih glasova, odnosno, odnosi pobjedu u Alabami, Aljasci, Arizoni, Arkansasu, Coloradu, Floridi, Georgiji, Kansasu, Kentuckyju, Idahou, Indiani, Louisiani, Mississipiju, Missouriju, Montani, Nebraski, North i South Dakoti, North i South Carolini, Oklahomi, Tennesseju, Texasu, Utahu, Virginiji, West Virginiji i Wyomingu.

Demokratski kandidat John Kerry ima 242 izbornih glasova iz saveznih država California, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Washington, i District of Columbia, u kojem se nalazi glavni grad Washington.

Za sada je nemoguće prognozirati pobjednika izbora ne samo u Ohiu, već i u Iowi, Michiganu, Nevadi, New Mexicu, Wisconsinu, te na Havajima.

Američki predsjednički izbori obilježeni su najvećim odzivom birača od Drugog svjetskog rata: na birališta je izašlo 173 milijuna i 600 tisuća glasača. I posljednjeg dana kampanje predsjednik Bush i senator John Kerry održali su nekoliko predizbornih skupova, a potom su otišli u svoje stožere kako bi pratili prebrojavanje glasova. Predsjednik Bush se vratio u Bijelu kuću dok je John Kerry otputovao u Boston.

Na biralištima diljem zemlje vladala je ista slika – dugački redovi birača koji su u nekim slučajevima čekali satima da bi glasali. Predsjednik Bush, njegova supruga Laura i njihove dvije kćerke, glasali su u Teksasu. Tom prilikom predsjednik je kazao da je siguran da će Amerikanci ispravno prosuditi. Na jednom od posljednjih zaustavljanja u kampanji, u saveznoj državi Ohio, predsjednik je rekao da je uložio maksimalne napore u kampanju.

“Ukazao sam, što je moguće jasnije, na ono po čemu se senator Kerry i ja razlikujemo i zašto mislim da sam najbolji čelnik za našu zemlju u sljedeće četiri godine.” Senator Kerry i njegova supruga Teresa glasovali su u Bostonu. Tom prilikom rekao je da će nakon ovih izbora, neovisno o rezultatu, zemlja biti snažnija i jedinstvenija.

Oba kandidata izrazila su nadu da će rezultat izbora biti jasan i bez dvojbi kao što je bio slučaj 2000. godine. Obje kampanje su izrazile bojazan od mogućih neregularnosti te su uputile odvjetnike u ključne savezne države. Organizacije koje nadgledaju provodjenje izbora nisu izvjestile o većim problemima, ali je bilo nekih manjih incidenata na Floridi, Ohiou i Pennsylvaniji.

XS
SM
MD
LG