Linkovi

'Provizorni' glasački listići ipak ne odlučuju o predsjedniku (4/11/04) - 2004-11-03


Demokratski predsjednički kandidat John Kerry priznao je izbornu pobjedu republikanskog kandidata George Busha. Odluka senatora Kerryja, međutim, nije bila izvjesna s obzirom da je u Ohiou trebalo prebrojiti još oko 150 tisuća provizornih glasačkih listića. Ne računajući te listiće George Bush je u toj saveznoj državi osvojio preko 100 tisuća glasova više od Johna Kerryja. Iz Columbusa, glavnog grada Ohioa javio nam se Peter Heinlein.

Predsjednik Bush je u Ohiou bio u vodstvu od trenutka kada je bilo zatvoreno posljednje glasačko mjesto. Sada, kada su prebrojani gotovo svi glasački listići, vidi se da je predsjednik osvojio više od 130 tisuća glasova više od svog suparnika.

Predsjednik je u Ohiou dobio 51 posto glasova, John Kerry – 48 posto.

Preostaju jedino takozvani provizorni glasački listići, kojih je više od 150 tisuća. Provizorni listići dani su jučer građanima koji se nisu nalazili u biračkim popisima, a ipak su željeli glasati. Da bi važili, ovi se listići trebaju provjeriti – ispitivanjem identiteta osobe te provjerom ima li ona pravo glasati.

I kad se izbroje ti provizorni glasački listići, teško je vjerovati da će prednost Georgea Busha biti znatnije umanjena – tvrdi dražvni tajnik Ohioa Ken Blackwell. No, on je upozorio da bi mogli proteći dani prije no što se objavi i službeni pobjednik u toj saveznoj državi: "Ako je razlika između broja glasova dvojice kandidata manja od broja provizornih glasačkih listića – što je sada slučaj – onda preporučam svima da duboko udahnemo i pričekamo. Jer, s prebrojavanjem provizornih glasačkih listića počinjemo tek za jedanaest dana."

Iako su se demokrati još uvijek nadali, republikanci su već sinoć slavili - rekao nam je lokalni republikanski aktivnist Adam Kuhn koji je sinoć s kolegama slavio u jednom hotelu u Columbusu.

Predstojnik ureda predsjednika Busha, Andrew Card. Rekao je da je Bijela kuća uvjerena u pobjedu, no da Johnu Kerry ostavlja dovoljno vremena da razmisli o rezultatima izbora te sam izabere trenutak u kojem će prihvatiti sam ishod: "Uvjereni smo da je predsjednik Bush pobijedio, s najmanje 286 elektorskih glasova."

Očekivalo se da će ishod izbora u pojedinim saveznim državama biti predmet spora. U takozvanim saveznim državama-bojišnicama, gdje je ishod bio posebno neizvjestan, nalaze se tisuće odvjetnika, iz obje stranke, koji su spremni u parnicama dovesti u pitanje rezultat koji njihovoj stranci nije po volji.

Bez obzira na takvu atmosferu, demokratski aktivist Matt Cincione – koji je glasanje pratio u Columbusu – kaže da je atmosfera bila vrlo mirna i puna međustranačke suradnje: "Nismo tu da bi u pitanje dovodili samo glasanje. Ovdje smo da promatramo kako se odvija glasanje te da zaštitimo pravo građana da sudjeluju na izborima – ako je to pravo u opasnosti. Međutim, ovdje sam već cijeli dan i nisam primjetio takvu opasnost."

Demokratski aktivisti jedino tvrde da u organizacijskom smislu vlasti nisu bile pripravne na tako velik broj glasača. U Ohiou je glasao rekordan broj – pet i pol milijuna – te su pojedina glasačka mjesta morala biti otvorena i nakon 19 i 30 sati po lokalnom vremenu. Na nacionalnoj razini, broj glasača mogao bi dostići i 111 milijuna, što je jedan od najvećih odaziva na izbore u povijesti.

XS
SM
MD
LG