Linkovi

Američki predsjednički izbori i transatlantski odnosi (3/11/04) - 2004-11-02


Mnogi analitičari spekuliraju o tome kako bi rezultat današnjih američkih predsjedničkih izbora mogao utjecati na transatlantske odnose. O toj temi govore dva stručnjaka Britanac Timothy Garton Ash i Amerikanac Joseph Nye.

U svoj novoj knjizi 'Slobodni svijet: Amerika, Europa i iznenađujuća budućnost Zapada' Timothy Ash, profesor na britanskom sveučilištu Oxford, bavi se složenim pitanjima posthladnoratovskog razdoblja. Tijekom nedavnog skupa u Washingtonu, koji je organizirao Centar za međunarodne i strateške studije, on je rekao kako se ovi predsjednički izbori u Europi prate kao nijedni dosad. "Ne mogu se sjetiti nijednih američkih izbora gdje je više Europljana uistinu željelo da ima pravo glasa. I zapravo, ako smijem reći, ne znam zašto nemamo pravo glasa. Ovo su uistinu svjetski izbori. To je 'točno u podne' za Europljane".

Gospodin Ash kaže da bez obzira je li to dobro ili loše, veći dio Europe smatra da je John Kerry taj koji će dovesti do europsko-američkog pomirenja, dok bi ponovni izbor predsjednika Busha imao štetne posljedice na stavove Europljana."Smatram da bi ponovni izbor Georgea Busha učinio projekt pomirenje krajnje teškim. Negativni stereotipi o Gergeu Bushu su nevjerojatni u Europi".

Gospodin Ash također smatra da ukoliko sadašnji američki predsjednik osvoji još jedan mandat, još više Europljana će se okupiti oko – citiramo – "uzaludnog projekta da se Europa učini suparničkom supersilom". To bi dovelo do daljnjeg nazadovanja transatlantskih odnosa i opasnih podjela unutar Europe.

Međutim, jedan drugi sudionik istog panela Cenatra za strateške i međunarodne studije, profesor na Harvardu i autor knjige Paradoks američke moći, upozorava da bi izbor Johna Kerryja za predsjednika mogao Europljane učiniti odveć samozadovoljnima. "Opasnost koju predviđam, ukoliko pobjedi Kerry, jest da će biti previše očekivanja u Europi kako će doći do potpune promjene. A jedno od zanimljivih pitanja jest hoće li Europljani biti u stanju složno surađivati. Sama pobjeda Johna Kerryja neće biti dovoljna".

Čak i da dođe do promjene u Bijeloj kući, kaže gospodin Nye, Europljani bi još uvijek mogli kritizirati Ameriku radije negoli preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju svjetskih problema. Prema Josephu Nyeu, s obje strane Atlantika treba shvatiti da je američka hegemonija u velikoj mjeri jedna iluzija. Američka neupitna vojna superiornost malo je od koristi kad se treba nositi s problemima koji nisu pod kontrolom vlade. "I kad pogledate probleme kao što su trgovina drogama, ili širenje zaraznih bolesti i ponaosob međunarodnog terorizma, nema nas odveć smisla zvati 'američkim imperijem'".

I gospodin Ash i gospodin Nye slažu se s time da tko god bude predsjednik 2005. godine, jedini način da se dvadeset i prvo stoljeće učini sigurnim i prosperitetnim jest da se ponovno počne konstruktivna suradnja svih vodećih demokratskih zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG