Linkovi

'D znači Demokracija' (2/11/04) - 2004-11-01


U Americi se osamnaestogodišnjaci ovih dana pripremaju da prvi put glasaju. Iako je na izborima odaziv najmlađe generacije razmjerno nizak, u školi Amerikanci dosta uče u svom političkom sustavu i demokratskom procesu. Nancy Beardsley otišla je u jednu osnovnu školu u okolici Washingtona, da vidi što se ovih dana tamo uči o predsjedničkim izborima.

11-godišnja Olivia Angel, učenica osnovne škole Timber Lane u mjestu Falls Church u Virginiji, do prije nekoliko dana nije mnogo znala o Ralphu Naderu, neovisnom kandidatu za Bijelu kuću. No, kada je na nastavi o njemu nešto naučila, kaže da joj se on jako sviđa: "Ralph Nader ima mnogo dobrih ideja – želi očuvati okoliš, želi pomoći beskućnicima, on želi da svi ljudi budu zdravstveno osigurani. Meni se njegov program jako sviđa."

Cijele ove školske godine učenici su dosta slušali o izbornoj kampanji te o temama o kojima raspravljaju George Bush, John Kerry te niz neovisnih kandidata, poput Ralpha Nadera. Alec Boyer govori o posteru koji je nacrtao, s kojim se natječe za najbolji likovni rad na temu izbora: "Tema mog rada je činjenica da građani mogu birati između više kandidata. Nacrtao sam Johna Kerryja i Georgea Busha te označio da bih ja osobno glasao za Johna Kerryja. Moja cijela obitelj su demokrati, pa i ja idem njihovim stopama."

U školi Timber Lane održavaju se i vlastiti, mali izbori. Uloge su podijeljene – od tri razreda, svaki piše govor za jednog od kandidata, a na kraju se programi prezentiraju u debati koja podsjeća na one predsjedničke. Učiteljica Chris De Rosa se nada da će se na taj način učenici zainteresirati za politiku: "Toliko smo proveli vremena obrađujući teme vezane uz izbore, da se sada nadam da će se oni kad navrše 18.-u otići registrirati i da će redovito glasati. Jer, statistike pokazuju da je mlada generacija najmanje aktivna kada je u pitanju sudjelovanje na izborima. Dobna skupina između 18-35 godina najrijeđe glasa."

Ellisa Grodin autorica je knjige "D znači Demokracija", u kojoj se abecednim redom – na učenicima prikladan način – objašnjavaju osnovni pojmovi demokratskog sistema. "Podnaslov knjige je 'Abeceda za građanina'. Prvi nam je cilj naučiti djecu da je važno da budu dobri građani zemlje u kojoj žive. Najvažnije je da nauče da budu aktivni sudionici u demokratskom procesu. Knjiga ih poziva na akciju" - rekla nam je Ellisa Grodin.

Učenici škole Timber Lane, u okolici Washingtona, dolaze iz svih krajeva svijeta. Roditelji mnogih još nisu američki državljani, i ne mogu glasati na izborima. “Ti su učenici u prilici da usporede situaciju u Americi s političkim prilikama u zemljama iz kojih dolaze te da razmisle o razlikama” – kaže učiteljica Chris De Rosa.

XS
SM
MD
LG