Linkovi

USA Today: jednakih 49 posto za Busha i za Kerryja (1/11/04) - 2004-11-01


Senator John Kerry je praktički izbrisao skromnu prednost predsjednika Busha, piše najtiražniji američki list "USA Today", komentirajući vlastitu anketu, provedenu u suradnji s Gallupom i CNN-om. Brojke pokazuju da bi točno po 49 posto birača glasalo za jednog i za drugog kandidata, a broj neopredijeljenih ostao je vrlo malen.

U dvanaestak saveznih država u kojima je ishod najteže prognozirati – a najvjerojatnije će biti ključne za uspjeh bilo jednog ili drugog kandidata – John Kerry ima prednost od 5 posto, uključujući i manju, ali značajnu prednost u kritičnim državama: Floridi i Ohiou. U trećoj najspornijoj državi, Pennsylvaniji, Kerry zaostaje s isto tako malom razlikom.

Ankete pokazuju – piše "USA Today" – da će u bitci koja se vodi doslovno prsa u prsa, i u kojoj s jednakom vjerojatnošću može pobijediti bilo koji od dvojice kandidata, najznačajniji faktori biti: prvo, masovne kampanje voluntera koji od vrata do vrata prikupljaju obećanja glasača da će izaći na birališta, te, drugo, najvjerojatnija poplava glasača koji po prvi puta izlaze na birališta.

"New York Times" prati brojkama upravo ovaj posljednji element ovogodišnje predsjedničke utrke. Istraživanja pokazuju da bi na izbore moglo izaći rekordnih 120 milijuna glasača. Mnogi od onih koji po prvi puta izlaze na birališta posljednji su puta glasovali šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dakle, ne pojavljuju se po prvi puta samo mladi ili najnoviji državljani.

Mobilizacija glasačkog tijela, kako piše bostonski "Christian Science Monitor" bez presedana je u novijoj američkoj povijesti. Anketari nailaze na domaćice koje nikada do ove godine nisu marile za izbore, na umirovljenike koji su posljednji puta mislili na politiku tijekom studentskih nemira, šezdesetih godina. Svi oni kažu da, po prvi puta u životu, ozbiljno smatraju da njihov glas može značiti neku razliku.

No, kako pokazuju ispitivanja i "New York Timesa" i "Washington Posta", glasači iskazuju neuobičajeno jaku zabrinutost oko integriteta glasačkih sustava, navodeći sumnje u legitimnost izbora predsjednika Busha prije četiri godine kao glavni razlog svoje zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG