Linkovi

'Privatna' zaštitna sredstva za vojnike u Iraku (30/10/04) - 2004-10-30


"New York Times" piše o sve raširenijoj praksi obitelji američkih vojnika u Iraku da se pobrinu za poboljšanje zaštite tih vojnika, šaljući pancirne prsluke i jakne, pa čak i komplete za ojačavanje stranica i poda vojnih vozila. Naime, sve se više čuju glasovi vojnika i veterana da su američki vojnici opremljeni nedostatno za rizike kojima se svakodnevno izlažu. Posebice to pogađa pripadnike Nacionalne garde i jedinice iz rezerve, koji i inače budu opremljeni starijom, često zastarjelom opremom.

Kako piše njujorški list, takve jedinice poslane su na zadatke u Irak s neispravnim radio aparatima, pokvarenim ili trošnim kamionima, te – što najviše uznemiruje – neoklopljenim vozilima, u zemlju u kojoj je većina misija obilježena bombaškim i raketnim napadima na konvoje. Kritičari ponajviše optužuju Pentagon zbog lošeg planiranja, koje nije pružalo jedinicama dovoljno vremena za opremanje i popravak. Kako kažu, suprotno svim vojnim doktrinama, Pentagon je planirao samo scenario za najbolje moguće odvijanje rata, a ne za mnogo realističnije dugotrajnije borbe.

Iz "Washington Posta" pažnju privlači članak tematski vezan uz sutrašnji Halloween, Noć vještica. Kako piše "Post", taj je dan prigoda mnogim kršćanskim denominacijama da podsjete svoje vjernike na strahote pakla ili, pak, da nevjernike potaknu na prihvaćanje Krista. A, to rade izložbama, predstavama i takozvanim 'živim' instalacijama koje prikazuju zastrašujuće prizore: olupinu automobila nakon nesreće s vrlo živopisnim prikazima unesrećenih, lijes s mladom ženom umrlom zbog pobačaja, Kristovo tijelo na križu obliveno svježom krvlju. Od tema takvih prikaza, neke se ponavljaju već godinama i desetljećima – primjerice, rak, pobačaj i homoseksualnost -, druge se pojavljuju tek zadnjih par godina: teroristički napad, rat u Iraku. Svima je cilj, piše "Post", da podjednako vjernicima kao i nevjernicima utjeraju strah u kosti. Crkve svoja nastojanja vide kao alternativu Noći vještica, koji se mnogima ne mili, jer – kako tvrde – oživljava poganske obrede.

XS
SM
MD
LG