Linkovi

Želi li Washington zatvoriti haaški Tribunal? (26/10/04) - 2004-10-26


Američko Državno tajništvo podržalo je rad haaškog tribunala, nakon što je konzervativni washingtonski dnevnik “Washington Times” objavio je komentar analitičara Jeffreya Kuhnera, koji tvrdi Washington želi zatvaranje Tribunala.

Jeffrey Kuhner, suradnik republikanskog znanstvenog centra Ripon Society, u svojem se komentaru objavljenom u "Washington Timesu", poziva na mišljenje pomoćnika američkog državnog tajnika Johna Boltona za kontrolu naoružanja, koji smatra da Tribunal nije doveo do etničkog pomirenja, nego, dapače, da postaje prijetnja stabilnosti u regiji. Prema riječima Johna Boltona, “odgovornost” za suđenja optuženicima za ratne zločine trebaju “preuzeti narodi koji se trebaju suočiti s posljedicama vlastitih odluka”. Analitičar Kuhner je posebno kritičan prema glavnoj tužiteljici haaškog Tribunala Carli del Ponte, koju u svojem komentaru naziva "Lady Macbeth Balkana". Del Ponte je -- kako on tvrdi -- razočarala administraciju predsjednika Busha. Evo što je u kraćem razgovoru za naš program Kuhner najviše zamjerio Carli del Ponte:

"Veliki broj optužnica koje je izdala na osnovi zapovjedne odgovornosti mogao bi postati vrlo opasan presedan u međunarodnom pravu. (Postojali su slučajevi u kojima se pozivalo na zapovjednu odgovornost vezanu za Drugi svjetski rat) Optužnice koje je del Ponte podigla ne samo protiv srpskih generala, nego i nekih hrvatskih generala, a Gotovina je najočigledniji primjer toga, toliko su široke, toliko slabo obrazložene da, kada bi tako nešto bilo bukvalno provedeno i uključeno u međunarodno pravo, praktički svaki rat bio bi proglašen nelegalnim. Washington je vrlo zabrinut zbog Međunarodnog kaznenog suda i drugih trendova, jer bi na osnovi zapovjedne odgovornosti meta sudskog gonjenja mogli postati američki, britanski, evropski generali,” kaže Kuhner.

Kuhner kritizira Carlu del Ponte i zbog, kako on to vidi, ispuštanja iz ruke suđenja Miloševiću: "Washington sada želi da 95 posto slučajeva bude vraćeno na domaće sudove. No administracija želi da se nekoliko glavnih suđenja kao što je Miloševićevo, dovrši u den Haagu. Osobno smatram da bi bilo mnogo bolje da se i njegov slučaj vodi na sudu u Srbiji. Bošnjaci, Hrvati i Albanci smatraju da način na koji se vodi suđenje Miloševiću doslovno omogućuje Miloševiću da izigra zakon. S druge strane, Srbi suđenje smatraju lažiranim, jer se vrlo dobro zna kakav će biti njegov ishod. Vjerojatno bi bilo mnogo bolje da se Miloševiću sudi u Beogradu, jer ne treba zaboraviti da njegove žrtve nisu samo Bošnjaci, Hrvati i Albanci nego i sami Srbi. Što se tiče Karadžića i Mladića, mislim da bi također bilo mnogo bolje da, kada budu uhvaćeni, budu izvedeni pred sud u Sarajevu”.

Uzvraćajući na Kuhnerovu tvrdnju da bi se na temelju haških optužnica svaki rat mogao proglasiti nelegalnim, izvršna direktorice Koalicije za međunarodnu pravdu, Nina Bang-Jensen kaže: "Pitanje da li je započinjanje rata legalan čin ili ne, dio je potpuno drugog segmenta međunarodnog prava. Tribunali poput haaškog imaju zadatak utvrditi pojedinačnu odgovornost za ratne zločine počinjene tijekom rata, a ne odlučivati je li rat bio legalan ili nelegalan. Dakle, razmatra se jesu li pojedini časnici naredili da se počine zločini, ili su izdali naredbe koje nesumnjivo rezultiraju zločinima, i da li su u slučajevima zločina počinjenih od strane njihovih podređenih poduzeli odgovarajuće mjere bi kaznili počinitelje i spriječili nove zločine. A što se tiče dugotrajnosti Miloševićevog suđenja, krivnja leži na njemu jer se od odbija braniti za pojedine zločine koje je počinio, i umjesto toga, nastoji krivnju za sve što je učinjeno u ratu prebaciti na cijeli srpski narod tvrdnjom da je branio Srbe i da su ga u tome oni podržavali, što je apsurd. Za počinjene masovne zločine postoji pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost. Istina je da suđenja nisu savršena i da dugo traju, naročito kada se uzmu u obzir ogromne dimenzije zločina počinjenih u balkanskim sukobima.”

XS
SM
MD
LG