Linkovi

Drugi jezik treba učiti u što mlađoj dobi (25/10/04) - 2004-10-25


Znanstvenici konačno imaju objašnjenje zašto osobe koje su naučile uz materinji i drugi jezik u vrlo mladoj dobi njime mnogo bolje vladaju od onih koji su učili kasnije. Odgovor je relativno jednostavan: učenje dva jezika u vrlo mladoj dobi kako izgleda povećava obujam ključnog centra za jezik u mozgu.

Ekipa britanskih znanstvenika pregledala je moždane snimke tri skupine osoba: jedni su govorili samo engleski, drugi su – uz materinji engleski – učili i drugi jezik u dobi mlađoj od 5 godina, a treći su učili drugi jezik u dobi između 10 i 15 godina.

Snimke mozga pokazale su da je siva tvar u dijelu mozga koji je uključen u učenje jezika – lijevi donji sljepoočni režanj korteksa – gušći u osoba koje govore dva jezika, a najgušći u onih koje su drugi jezik učile kao mala djeca.

Premda je moguće da su neki ljudi genetski predisponirani za usvajanje drugog jezika, jer su rođeni s posebno gušćim dijelom moždane kore odgovornim za jezike, znanstvenici ističu da je mnogo vjerojatnije da rano učenje drugog jezika utječe na razvitak mozga.

"Ti su nalazi potpuno u skladu sa sve većom količinom dokaza da se ljudski mozak strukturno mijenja u odgovor na zahtjeve okoliša," izvješćuju znanstvenici u časopisu Nature, izdanju od 14. listopada.

XS
SM
MD
LG