Linkovi

Zarobljeni Iračani ispitivani izvan Iraka (24/10/04) - 2004-10-24


Današnji “Washington Post” izvještava da su neki Iračani koje su američke snage zarobile u Iraku izvedeni iz zemlje kako bi ih se ispitalo, što je protivno Ženevskim konvencijama. Na zahtjev Središnje obavještajne službe, CIA-e, ministarstvo pravosuđa je pripremilo povjerljivi memorandum kojim CIA-i dopušta transfer zarobljenika izvan Iraka, piše “Washington Post”.

Jedan član CIA-e koji je upoznat s tom praksom izjavio je da je, uz pomoć tako stvorenog pravnog okvira, iz Iraka izvedeno do 12 zatvorenika u proteklih šest mjeseci. CIA je, prema njegovim riječima, prešutjela to Crvenom križu i drugim organizacijama. Kontroverzni memorandum ministarstva pravosuđa nosi datum od 19. ožujka ove godine. Prema navodima iz tog memoranduma, Iračani se mogu odvesti iz Iraka na kraće vrijeme, a ne neograničeno. U mišljenju ministarstva pravosuđa stoji, međutim, da se “stranci s nezakonitim boravkom u zemlji” mogu odvesti iz Iraka na neograničeno vrijeme u sklopu odredbi lokalnih useljeničkih zakona, izvještava “Washington Post”.

I “New York Times” bavi se sličnom problematikom. Pod naslovom “Nakon terora, tajno mijenjanje vojnih zakona” njujorški dnevnik piše da je početkom studenog 2001. manja skupina dužnosnika Bijele kuća u velikoj tajnosti počela razvijati novi sustav pravde za novi rat koji su proglasili terorizmu. Odlučni da se nose agresivno s teroristima koje će zarobiti, dužnosnici su zaobišli savezne sudove i njihova ustavna jamstva te su dali ovlasti vojsci da neograničeno zatoči strane osumnjičenike i sudi im na tribunalima koji nisu osnivani od Drugog svjetskog rata, piše “New York Times”. No tri godine kasnije situacija je takva da su od 560 zatvorenika u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi protiv svega četvorice službeno podignute optužnice.

XS
SM
MD
LG