Linkovi

Pristaše Busha i Kerrya oprečnih stavova o vanjskoj politici (22/10/04) - 2004-10-22


Bostonski "Christian Science Monitor" iznosi rezultate novog ispitivanja stavova Amerikanaca o vanjskoj politici i predsjedničkim kandidatima. 'Svi znamo da su žene s Venere, a muškarci s Marsa, ali u američkom biračkom tijelu na svu sreću ipak pristaše Georgea Busha i Johna Kerryja nisu s različitih planeta,' piše Monitor. Pokazuje se, naime, da simpatizeri i jednog i drugog kandidata podržavaju ideju da Amerika bude angažirana u zbivanja u svijetu. Ono u čemu se razlikuju, piše bostonski list, jest percepcija realnosti.

Ne radi se toliko o 'slobodarskim krumpirićima' umjesto 'pomfrita' ili o 's Ujedinjenim Narodima' umjesto 'idemo sami', kao što to često izgleda, piše Monitor. Više se stav birača može svesti na: 'Imam povjerenja u to što Amerika radi u svijetu pod predsjednikom Bushom' nasuprot 'nemam takvo povjerenje'. Kako komentira jedan od voditelja ankete, 'Gotovo bi se moglo reći da dvije strane žive u odvojenim realnostima.' Najveće razlike - kao što se može i očekivati - vide se u stavovima prema Iraku.

Osim Iraka - ili, točnije, uz Irak -, ovo je ispitivanje pokazalo da mnogi pristaše predsjednika Busha žive u zabludi. Recimo, većina ih smatra da predsjednik podržava međunarodne sporazume o klimatskim promjenama, uključujući i Protokol iz Kyota, premda on to definitivno ne podržava, ističe "Christian Science Monitor". Oni isto tako misle da je politika predsjednika Busha Americi donijela bolji image u svijetu. Pristaše senatora Kerryja vjeruju upravo suprotno. Prema mišljenju stručnjaka, anketa ukazuje da pristaše predsjednika Busha tendiraju ignorirati informacije koje nisu u skladi s njihovim vlastitim uvjerenjima, posebice ako se tiču predsjednika. Primjerice, mnogi i danas smatraju da mišljenja stručnjaka podržavaju prijeratnu tezu administracije predsjednika Busha o oružju masovnog uništavanja u Iraku, unatoč naširoko publiciranim izvješćima koja su ustvrdila upravo suprotno, piše "Christian Science Monitor".

"New York Times" jutros piše o "sve većem broju pobunjenika u Iraku sa sve više novca". Prema najnovijim procjenama, kada se domaćim pobunjenicima pribroje strani borci i sljedbenici terorista Abu Musaba al-Zarqawija, pobunjenika ukupno između 8.000 i 12. 000. No, kada se dodaju i aktivni simpatizeri i tajni pomagači, ima ih više od 20.000 – procjenjuju američki dužnosnici. Prije se vjerovalo da ih ukupno ima oko 2.000. Srce pobune čini oko 50 militantnih ćelija, koje imaju "gotovo neograničena sredstva" iz tajne financijske mreže koju vode bivši vođe stranke Baath i rođaci Saddama Husseina – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG