Linkovi

Čip u mozgu kao pomoć nepokretnima (22/10/04) - 2004-10-22


Mikroprocesor veličine male tablete omogućuje jednom mladiću, oduzetom od vrata naniže, da pregledava svoju elektroničku poštu i igra kompjuterske igre koristeći samo vlastite misli.

Mnoge paralizirane osobe kontroliraju svoj kompjutor očima ili jezikom. No, mišićni rad neminovno ograničava te metode, koje, uz to, zahtijevaju i mnogo uvježbavanja. Već više od desetljeća, znanstvenici pokušavaju otkriti način izravnog pristupa mislima kao pokretačima radnje. U lipnju ove godine, jednom 24-godišnjem kvadriplegičaru kirurški je usađena napravica koja sadrži stotinu elektroda u motorički dio moždane kore. Napravu, nazvanu BrainGate, razvila je kompanija Cyberkinetics, u Foxboroughu, u Massachusettsu. Svaka od stotinu elektroda izravno je uključena u po jedan neuron pacijentovog mozga.

BrainGate je omogućio spomenutom pacijentu da kontrolira kompjutor ili televizijski prijemnik koristeći svoje misli, čak i kada u isto vrijeme radi nešto drugo. Znanstvenici izvješćuju da je, recimo, uspio kontrolirati televizijski prijemnik u isto vrijeme dok je govorio i okretao glavu.

Ista kirurška ekipa planira usaditi iste naprave u još četiri pacijenta. Konkurentske tvrtke rade na razvoju naprava koje bi očitavale aktivnost mozga, a da ne dodiruju neurone. Kompanija Neural Sygnals, iz Atlante, patentirala je provodni vijak, koji bi se usadio s unutrašnje strane lubanje, ali izvan mozga. Drugi znanstvenici pokušavaju usavršiti neinvazivne metode, poput elektroencefalograma, za očitavanje pacijentovih misli.

Tvorci BrainGatea, međutim, tvrde da takve metode samo daju uopćenu sliku aktivnosti mozga, dok izravniji pristup pruža mogućnost prevođenja brojnijih i specifičnijih signala.

XS
SM
MD
LG