Linkovi

Republikanci i demokrati angažirali tisuće odvjetnika (18/10/04) - 2004-10-18


“New York Times” piše da će ovi izbori obilovati parnicama i pritužbama kao niti jedni u povijesti. Brojne pravne bitke već su počele. U New Mexicu republikanci su neuspješno tužili demokratskog državnog tajnika zahtjevajući od njega da propiše da novi birači moraju pokazati osobne dokumente na biralištima. Na Floridi demokrati su uložili deset tužbi protiv republikanski dužnosnika. Slična događanja bilježe se u Pennsylvaniji, Coloradu i drugdje.

Sumnjama pridonosi iskustvo s posljednjih predsjedničkih izbora 2000. godine. Ljudi su, kako kaže jedan promatrač, odlučni da se povijest ne ponovi. Nekim političkim manevrima, piše "New York Times", želi se jednostavno potaknuti vlastitu izbornu bazu. No pripreme za moguće probleme su stvarne i opsežne. Nešto više od dva tjedna prije izbora, odvjetnici koje su angažirale dvije stranke i neovisne skupine stižu u Ohio, Floridu, Pennsylvaniju i druge savezne države u kojima je teško prognozirati pobjednika.

Poseban predmet sumnje su novoregistrirani birači. Primjerice, u Ohio-u je samo od početka ove godine registrirano dodatnih 700 tisuća birača. Republikanci tvrde da oko 60 posto novoregistriranih otpada na demokratske pristaše te dovode u pitanje neke registracije koje su podnijele njima ne sklone organizacije. Republikanska strana angažirala je na tisuće odvjetnika, a demokrati više od deset tisuća. Odvjetnike angažiraju i nevladine organizacije…Dakle, izbori će biti neizvjesni ne samo na biralištima nego i oko njih…

Prije nekoliko trenutaka čuli smo prilog o najavi tvrtke Sinclar koja je naložila da 62 televizijske postaje u njenom vlasništvu emitiraju dokumentarni film kritičan prema Johnu Kerryu. Međutim, kako piše "New York Times", tim potezom uprava tvrtke ulazi u veliki financijski i politički rizik. Odluka Sinclaira već je ozlojedila neke oglašivače te razljutila skupine koje nadgledaju rad medija. Mnoge organizacije već su najavile da će pokrenuti kampanje za oduzimanje koncesija Sinclairovim televizijskim postajama.

XS
SM
MD
LG