Linkovi

Američka predsjednička kampanja i vanjska politika (18/10/04) - 2004-10-17


Ovogodišnja predsjednička kampanja pokazala je vrlo duboke razlike u vanjskopolitičkim stavovima Georgea Busha i Johna Kerrya.

Irak je najvažnije vanjskopolitičko pitanje na ovogodišnjim izborima. Stavovi oba kandidata o ratu u Iraku znatno se razlikuju. Predsjednik Bush tvrdi da je Irak središnja bojišnica u ratu protiv terorizma. Senator Kerry pak, smatra da Irak odvlači pozornost i sredstva od pravog rata protiv terorizma. "Irak nije bio ni blizu centru terorizma prije nego što ga je predsjednik napao".

Senator Kerry je izjavio je da je predsjednik prenaglio u rat, kršeći tako predratno obećanje da će rat u Iraku biti tek posljednja opcija. " Te riječi mi nešto znače kao ratnom veteranu, koji je okusio borbu. Posljednja opcija. Morate moći pogledati u oči obiteljima i reći roditeljima poginulih: Učino sam sve što sam mogao da bih spriječio gubitak vašeg sina ili kćeri. Ne vjerujem da su Sjedinjene Države to učinile. Zanemarili smo saveznike".

Senator Kerry je izjavio da bi održao međunarodni summit o Iraku, kako bi proširio koaliciju i ravnopravnije raspodijelio troškove rata. Predsjednik Bush kaže da je koalicija već sada jaka i da senator Kerry ne bi trebao ismijavati saveznike koji u njoj sudjeluju. "Moje protivnik kaže da u ovom ratu nismo imali saveznika. Neka to kaže Tonyju Blairu. Neka to kaže poljskom predsjedniku Aleksandru Kwasniewskom. Ne možete graditi saveze ukoliko potcjenjujete doprinose onih koji služe rame uz rame s američkim snagama u Iraku".

Predsjednik Bush je izjavio da bi internacionalistički pristup Johna Kerrya omogućio zemljama poput Francuske da ulažu veto na američku politiku. "Mislim da nam nije u interesu da se trudimo da budemo globalno popularni. Ja želim surađivati s drugim zemljama, ali neću donositi odluke za koje mislim da nisu dobre za Ameriku".

Predsjednik Bush je dodao da je napad na Irak bio ispravna odluka, jer je Ameriku učinio sigurnijom i zato jer je pomogao u promicanju ciljeva američke vanjske politike. "Slobodni Irak predstavljat će odličan primjer u tom dijelu svijeta, koji čezne za slobodom. Slobodni Irak učinit će Izrael sigurnijim. Slobodni Irak potaknut će nade i težnje reformatora u zemljama poput Irana".

Predsjednik Bush također ističe da blisko surađuje s europskim saveznicima da bi uvjerio iransko čelništvo da odustane od svojeg nuklearnog programa. Senator Kerry ga optužuje da nije učinio dovoljno da bi spriječio Iran u pokušajima da razvije nuklearno oružje. Senator Kerry je također optužio predsjednika da nije posvetio dovoljnu pažnju nuklearnom programu Sjeverne Koreje, gdje je, kako kaže, propustio niz prilika odbijajući voditi razgovore s Pyongyangom pune dvije godine. "Dok nisu razgovarali s nama, počeli su raditi na šipkama goriva. Izbacili su inspektore. Izbacili su televizijske kamere. Danas Sjeverna Koreja ima četiri do sedam nuklearnih bombi. To se dogodilo za vrijeme mandata ovog predsjednika".

Senator Kerry je izjavio da bi on pokrenuo bilateralne pregovore sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Ilom. Predsjednik Bush pak tvrdi da Kim upravo to i želi, kako bi oslabio aktualne šestostrane razgovore, na kojima sudjeluju i Rusija, Kina, Južna Koreja i Japan. "Sada se Kim Jong-Ilu obraća pet strana. Ukoliko on ponovno odluči da neće poštivati sklopljene sporazume, time će učiniti nepravdu ne samo Americi, već i Kini. Mislim da će šestostrani razgovori uspjeti".

U Africi, kazao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države izdvojile su više od 200 milijuna dolara za pomoć raseljenim osobama na jugu Sudana. Bush dodaje da ne vidi potrebe da u Darfur šalje američke snage, no da će nastaviti podržavati regionalne napore da se zaustavi genocid u toj sudanskoj pokrajini. Senator Kerry slaže se da za sada nema potrebe da se u Darfur pošalju američki vojnici, no ne isključuje tu mogućnost kasnije, te ističe da Washington mora učiniti više da bi pomogao afričkim vojnicima da održe mir. Oba kandidata slažu se da je trenutno najveća prijetnja Americi širenje nuklearnog oružja. No, i tom problemu pristupaju različito. Predsjednik Bush vidi borbu protiv širenja nuklearnog oružja kao dio šireg rata protiv terorizma.

Senator Kerry smatra da Sjedinjene Države trebaju ubrzati osiguravanje ruskog nuklearnog materijala, umjesto da i same razvijaju novo nuklearno oružje. " Drugim narodima kažemo da ne smiju imati nuklearno oružje, a sami radimo na razvoju novog nuklearnog oružja, koje bismo možda mogli i upotrijebiti. Ja bih, kao predsjednik, obustavio taj program. Jasno ćemo svijetu pokazati da ozbiljno shvaćamo zaustavljanje širenja nuklearnog oružja".

Predsjednik Bush također kaže da surađuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojem je iznio svoju zabrinutost zbog konsolidacije vlasti u Putinovim rukama. "Mislim da u svakoj demokraciji moraju postojati ograničenja i kontrole. Jasno sam mu dao do znanja da, konsolidirajući vlast središnje vlade, šalje Zapadu i Sjedinjenim Državama signal da možda ne vjeruje u ta ograničenja".

Predsjednik Bush kaže da shvaća zašto ima onih koji se ne slažu s njegovim vanjskopolitičkim odlukama, no kako dodaje, s njim ljudi znaju na čemu su, a to je najbolji način za očuvanje mira. Senator Kerry pak odvraća da čovjek može vjerovati da je u pravu, ali da pri tome ne bude u pravu. Kao predsjednik bi, kaže, pokušao povratiti ugled Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni, koji je, kako kaže, zemlja izgubila za vrijeme mandata predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG