Linkovi

Loše stanje u hrvatskim oružanim snagama (15/10/04) - 2004-10-15


Podaci koje je ministar obrane Berislav Rončević iznio pred Saborom u svojem Izvješću o stanju u Oružanim snagama Hrvatske djelovali su kao hladan tuš. Samo 80 posto opreme Kopnene vojske u ispravnom je stanju. Upotrebljivo je svega 30 posto zrakoplova i helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Hrvatska mornarica tehnološki je zastarjela i neopremljena, tako da se njezini brodovi mogu koristiti samo za ophodnju, prijevoz i polaganje mina, ali ne i za borbena djelovanja na moru. Vojska ima goriva samo za dnevne potrebe.

Ministar obrane Rončević je, uz ostalo, kazao: "Glede opremanja i modernizacije Oružanih snaga, mogu reći da u većini dijelova oružanih snaga, sredstva i oprema nisu kompatibilni s NATO standardima.. "

Zbog kadrovske reorganizacije u Oružanim snagama, prema ministrovom izvještaju, u prosjeku se dnevno čak tisuću aktivnih vojnih osoba nalazi na bolovanju.

Iznijevši ove informacije, ministar Rončević je dao i sljedeći zaključak o stanju u OS: "To uopće nije alarmantno. Hrvatska vojska može ostvariti svoju funkciju obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Hrvatske. "

Zastupnici su, bez obzira na stranačku pripadnost, pozdravili činjenicu da se pred Saborom po prvi put otvoreno raspravlja o stanju u vojsci. Složili su se da treba nastaviti proces depolitizacije vojske, kao i u ocjeni da za modernizaciju OS treba izdvajati više nego do sada. Bivša ministrica obrane, SDP-ovka Željka Antunović upozorila je da je minimum kojeg bi iz proračuna trebalo izdvajati za oružane snage 2,2 posto bruto društvenog proizvoda. Iako je broj pripadnika OS od 2000. do ožujka ove godine, prema riječima aktualnog ministra Rončevića, smanjen za 8.251 osobu, među kojima je i 19 generala, prema mišljenju bivšeg ministra OS, zastupnika Libre Joze Radoša, reforme u OS nakon povratka HDZ-a na vlast zaustavljene su. Broj zaposlenih još je uvijek oko 30 tisuća, tj. 5.000 više od zacrtanog.

Radoša su začudile i neke tvrdnje u izvješću aktualnog ministra Rončevića: "Kada se govori o čimbenicima koji negativno utječu na sigurnosnu situaciju, kaže se da su to i ostaci starih političkih struktura. Što to znači? Tko to može reći? Smije li to reći jedna službena institucija, pogotovo vojska? U izvješću o stanju u OS, Sabor će se izjasniti danas.

XS
SM
MD
LG