Linkovi

Bush i Kerry agresivniji u drugoj debati (9/10/04) - 2004-10-09


George Bush i John Kerry održali su drugo od tri televizijska sučeljavanja. Za razliku od prve debate na Floridi, u sinoćnjoj, održanoj u St. Louisu u saveznoj državi Missourri, kandidatima su pitanja postavljali građani koji još nisu donijeli odluku za koga će glasati na izborima.

Od samog početka debate bilo je jasno da će George Bush i John Kerry intenzivnije napadati jedan drugoga nego u prvoj debati. Predsjednik Bush prozvao je Kerrya kazavši da stalno mijenja mišljenje po pitanju Iraka. Bush je rekao da je demokratski predsjednički kandidat najprije kazao da Saddam Hussein predstavlja veliku prijetnju da bi potom ocijenio da je bila pogreška zbaciti ga s vlasti. Svijet je danas opasniji, uzvratio je Kerry, zato što predsjednik nije donio ispravne odluke već je požurio u rat. “Predsjednikov plan ne daje rezultata”, istaknuo je demokratski senator dodajući da on ima plan za Irak koji uključuje veće uključivanje saveznika i brže uvježbavanje iračkih snaga.

Na pitanje što će učiniti kako bi se promijenilo negativno raspoloženje prema Sjedinjenim Državama u nekim zemljama svijeta, predsjednik Bush je stao u obranu svojih odluka o Iraku, Izraelu i Palestincima te o nepriključivanju Međunarodnom kaznenom sudu. “Amerikanci ne žele predsjednika koji pokušava biti popularan na ušrtb američke sigurnosti”, izjavio je predsjednik Bush. Dvojica kandidata sukobila su se i po pitanjima Irana i Sjeverne Koreje. Senator Kerry je rekao da je Bushovo koncentriranje na iračko oružje masovnog uništavanja dovelo Iran i Sjevernu Koreju bliže razvitku nuklearnih oružja. Predsjednik je odbacio takvu tvrdnju, a Kerryev prijedlog o održavanju bilateralnih razgovora s Pyongyangom nazvao je naivnim i opasnim.

Na upit hoće li u Sjedinjenim Državama biti uvedena obavezna vojna služba – o čemu se uvelike spekulira na internetu - predsjednik Bush je kategorički opovrgnuo takve glasine. S druge strane, demokratski predsjednički kandidat rekao je da su Sjedinjene Države već uvele neku vrst obaveznog vojnog roka zato što je, prema njegovim riječima, članovima oružanih snaga zabranjen odlazak iz vojske, a da rezervisti služe višekratno u Iraku. Ako budem izabran, obećao je Kerry, slijedit ću primjer predsjednika Eisenhowera i Reagana te izgraditi snažne saveze diljem svijeta kako američki vojnici ne bi sami trebali snositi sav teret svjetskih kriza.

Dvojica kandidata sukobila su se i po nizu unutarnjo-političkih pitanja. Kerry je kritizirao ekonomske rezultate Georgea Busha, kazavši da je on prvi predsjednik u posljednje 72 godine za vrijeme čijeg mandata će zemlja biti na gubitku po broju radnih mjesta. Kerry je kritizirao i Bushova smanjenja poreza istaknuvši da su drugi predsjednici u ratna vremena tražili žrtvu od svih građana.

Na pitanje o rastućem američkom vanjsko-trgovinskom deficitu Bush je odgovorio da je naslijedio recesiju i da je zemlja u ratu. Predsjednik je dodao da je smanjio porezno opterećenje za sve građane kako bi zemlja izašla iz recesije. Kerry je, pak, obećao da će, ako bude izabran, povećati porez samo za one građane koji zarađuju više od 200 tisuća dolara godišnje. Pred kraj debate jedna gledateljica pitala je predsjednika Busha da nabroji tri pogreške u njegovom dosadašnjem mandatu, no on nije konkretno naveo niti jednu. Kerry se, posve očekivano, nije složio s takvom ocjenom.

XS
SM
MD
LG