Linkovi

Veliko zanimanje za večerašnju debatu Cheney - Edwards (5/10/04) - 2004-10-05


Američki dopredsjednički kandidati - republikanac Dick Cheney i demokrat John Edwards održat će samo jednu predizbornu debatu, u Clevelandu u saveznoj državi Ohio.

Dopredsjedničke debate obično su znatno oštrijeg tona od predsjedničkih. Kandidati nesmiljeno napadaju ne samo stavove, već i ličnosti svojih protivnika. Jedan takav trenutak iz debate između demokrata Lloyda Bentsena i republikanca Dana Quaylea, održane 1988, upisao se u povijest modernih američkih političkih debata. Senator Quayle ustvrdio je da ima jednako iskustva u Kongresu koliko ga je imao John Kennedy, kada se natjecao za predsjednika. Senator Bentsen mu je odgovorio ovako:

"Senatore, ja sam služio u Kongresu s Jackom Kennedyem. Poznavao sam Jacka Kennedyja. Jack Kennedy mi je bio prijatelj. Senatore, vi niste Jack Kennedy."

Senator Quayle izgubio je tu debatu, ali je ipak izabran za dopredsjednika u administraciji predsjednika Georgea Busha starijeg. Četiri godine kasnije, 1992, dopredsjednik Quayle odmjerio je snage u dopredsjedničkoj debati s demokratskim kandidatom, senatorom Alom Goreom i neovisnim kandidatom, vice-admiralom Jamesom Stockdaleom. Ponešto neobičan nastup vice-admirala Stockdalea sveo je na nulu njegove izglede za pobjedu.

"Tko sam ja? Zašto sam ovdje?"

Ovogodišnja dopredsjednička debata bi – kažu analitičari – mogla odigrati važnu ulogu u konačnom ishodu izbora. Politički stručnjak Stephen Hess iz Instituta Brookings ovdje u Washingtonu kaže da je zato večerašnja debata posebno zanimljiva javnosti.

"Cheney je igrao vrlo kontroverznu i vrlo vidljivu ulogu u prve tri godine mandata ove administracije. Mislim da će, između ostaloga i zbog toga ovu debatu pratiti veliki broj ljudi."

Analitičari kažu da će publika imati prilike vidjeti dva vrlo različita stila debatiranja – dopredsjednik Cheney, koji se izražava kao profesor, ali je neumoljiv u svojim napadima. S druge strane, senator Edwards je stručnjak za unakrsno ispitivanje, što je izoštrio dok je radio kao odvjetnik. Debata će biti održana na sveučilištu Case Western Reeserve u Ohiou, jednoj od saveznih država koja bi, kako se vjeruje, mogla odigrati presudnu ulogu na dolazećim izborima. Republikanci nikada nisu uspjeli osvojiti Bijelu kuću, ako nisu osvojili većinu glasova u Ohiou, koji pobjedniku donosi 20 glasova u Izbornom kolegiju.

XS
SM
MD
LG