Linkovi

Hrvatski gradonačelnici u Britaniji u organizaciji USAID-a (2/10/04) - 2004-10-02


Gradonačelnici i načelnici 9 hrvatskih gradova među kojima i predstavnik Drniša nedavno su u sklopu studijskog putovanja pod nazivom Gospodarski razvoj za lokalnu samoupravu posjetili Veliku Britaniju. Ovaj sedmodnevni posjet organizirala je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. Nakon povratka iz Velike Britanije za Glas Amerike govori Marko Pranić stručni suradnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti u drniškom poglavarstvu

Studijsko putovanje bilo je ponajprije usmjereno prema stjecanju iskustava lokalnih samouprava u Velikoj Britaniji kojima se promovira zdravo poslovno okruženje, potiče lokalno poduzetništvo i privlače vanjski investitori s ciljem stvaranja povoljnih uvjeta za održivi gospodarski rast. Više o tome je rekao Marko Pranić stručni suradnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti u drniškom poglavarstvu: “Ono što je za mene u Velikoj Britaniji bilo interesantno je način privlačenja stranog kapitala uz pomoć poticaja i konkretnih sredstava te financiranje nerazvijenih regija putem strukturnih fondova Europske Unije. Hrvatska će uskoro imati pristup predpristupnim fondovima Europske Unije. Meni je bilo jako interesantno naučiti kako aplicirati programe, kako doći do sredstava koji će nam ubuduće trebati za financiranje naših projekata jer sutra ćemo i mi biti članovi Europske Unije. Važno će biti u budućnosti kako sudjelovati u pribavljanju sredstava iz fondova za financiranje i realizaciju ideja na svome području".

Sudionici putovanja iz devet hrvatskih gradova posjetili su među ostalim i Razvojnu agenciju u Walesu, te jedno mjesto poznato po rudarstvu.

"Velšani su u tome mjestu napravili muzej na otvorenome. Napravili su simulaciju rudnika u nekim zgradama, prisjetili se zanimljivih priča iz prošlosti povezane za taj rudnik i u mjesto privukli turiste. To savršeno funkcionira, a sve je financirano iz Europske Unije. Kad sam sve to vidio pomislio sam kako je sve moguće ostvariti i ovdje u blizini Drniša u naselju Siverić tradicionalnom rudarskom mjestu čiji je rudnik zatvoren oko 1968. kad se stanovništvo iz tog područja počelo iseljavati. Namjeravam sada stanovništvu Siverića predložiti da na iskopima toga rudnika, a još postoje zgrade koje su prilično sačuvane i na bazi priča iz povijesti rudnika i mjesta otvorimo jedan muzej na otvorenom te da privučemo turiste jer u blizini imamo Jadransku obalu i nacionalni park Krka. Druga bitna stvar koju sam zamijetio u Walesu je njihovo korištenje prirodnih resursa u proizvodnji autohtonih proizvoda kao što su hrana i piće. Oni, kažu, imaju dobru janjetinu, ali ja mislim da je bolja drniška jenjetina. Drniš ima dobar pršut i dobro vino Merlot. Moramo na bazi njihovih iskustava i poticaja koje sam zamijetio napraviti nešto u drniškom kraju da bi živjeli od priridnih resursa, a ne kopirati nešto drugo, primjerice pokušati privlačiti visoke tehnologije što je praktički po mome mišljenju nemoguće u jednom malom Drnišu”, kazao je ovaj stručni suradnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti u drniškom poglavarstvu.

Američka agencija za razvoj USAID i grad Drniš potpisali su već treći memorandum o razumijevanju. U tijeku je reforma lokalne samouprave koju financira USAID, a provodi ga Urban Institute iz Washingtona. Između pet modela u sklopu Projekta reforme lokalne samouprave grad Drniš upravo provodi model gospodarskog razvoja.

XS
SM
MD
LG