Linkovi

Bush o trgovini ljudima (28/9/04) - 2004-09-27


Od objavljivanja izvještaja američkog Državnog tajništva o trgovini ljudima u svijetu za 2004. u lipnju ove godine, četiri zemlje koje su upozorene zato što ne ispunjavaju niti minimalne standarde na ovom polju, poduzele su u zadnjih nekoliko mjeseci korake na zaustavljanju trgovine ljudima. State Department je priopćio da su Bangladeš, Ekvador, Gvajana i Sierra Leone intenzivirale sudsko gonjenje počinitelja, da su organizirale posebne policijske postrojbe za borbu protiv trgovine ljudima, usvojile potrebne zakonske propise i provele kampanje upoznavanja javnosti s ovim ropstvom modernog doba.

Ovi koraci koje su poduzele spomenute četiri zemlje u suprotnosti su s pomanjkanjem akcije u zemljama poput Burme, Kube, Sjeverne Koreje, Sudana, Ekvatorijale Gvineje i Venecuele. Ovaj mjesec, predsjednik George Bush je odlučio uvesti djelomične ili sveobuhvatne sankcije protiv tih šest zemalja zbog pomanjkanja napora na borbi protiv trgovine ljudima.

Prema najnovijim američkim procjenama, svake godine oko 600 do 800 tisuća ljudi preprodaje se preko državnih granica. Od toga je 70 posto žena i djevojčica, od kojih je većina prisiljena na spolno sužanjstvo. Stručnjaci Ujedinjenih naroda kažu da je trgovina ljudima sada treći po važnosti izvor prihoda za organizirani kriminal, odmah iza nezakonite trgovine oružjem i drogama.

Na sjednici Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje udružile u borbi protiv zla trgovine ljudima.

"Podržavamo organizacije koje spašavaju žrtve trgovine ljudima, koje rade na usvajanju strožih zakona protiv ove pojave i koje upozoravaju putnike da će polagati račune ukoliko budu podržavali ovaj moderni oblik ropstva. Žene i djeca ne bi se nikada smjeli eksploatirati za zadovoljstvo ili pohlepu, bilo gdje na svijetu," rekao je predsjednik.

Od 2001, Sjedinjene Države osigurale su više od 295 milijuna dolara pomoći za programe za borbu protiv trgovine ljudima. Ova podrška i suradnja pomogle su u sudskom gonjenju gotovo osam tisuća počinitelja krivičnih djela vezanih uz trgovinu ljudima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG