Linkovi

Hoće li al-Qaida napasti na dan američkih izbora? (27/9/04) - 2004-09-27


”Washington Post” izvještava da su savezni izborni dužnosnici uputili memorandum svim američkim saveznim državama u kojem ih se poziva da pripreme planove za osiguravanje integriteta izbornog procesa u slučaju terorističkog napada al-Qaide. Američki dužnosnici za protuterorističke djelatnosti kažu da se pripremaju za spriječavanje bilo kakve zavjere te vrste, ali naglašavaju da ne raspolažu obavještajnim podacima o vremenu i meti napada, stoji u “Washington Postu.”

“New York Times” javlja da američka Kopnena vojska mogla skratiti vrijeme služenja vojnika u borbenim zonama u Iraku. Vojnici trenutno provode po 12 mjeseci u Iraku prije nego što budu zamijenjeni svježim snagama. Časnici iz Kopnene vojske, ali i pričuvnog sastava i Nacionalne garde ističu da će se mogućnost novačenja i zadržavanja vojnika u postrojbama stalno smanjivati ukoliko se vrijeme boravka u borbenim zonama ne skrati na devet, a možda i na šest mjeseci. Međutim časnici zaduženi za planiranje upozoravaju da se s trenutnim brojem raspoloživih snaga i njihovim rasporedom projecirane potrebe u Iraku i Afganistanu neće moći ispuniti ukoliko vojnici iz aktivnog i pričuvnog sastava ne provedu po 12 mjeseci u borbenim zonama, piše u “New York Timesu.”

Isti list donosi i reportažu o modernoj Pony Express službi u Iraku, vozačima kamiona-cisterni koji u konvojima voze naftu, hranu i ostalo do američkih snaga. U tipičnom danu na cestama se nađe oko 700 kamiona koji opslužuju više od 60 baza diljem zemlje. Glavni motiv američkih civilnih vozača kamiona za ovaj riskantni poziv je – vjerojatno pogađate – novac. S poslom u Iraku 42-godišnji Ben Gay iz Tacome, u saveznoj državi Washington pokušava isplatiti dug na kreditnim karticama. “Glavni razlog za moj boravak ovdje je da poboljšam život sebe i moje obitelji”, kaže on. Inače, od 30-tak konvoja dnevno u Iraku prosječno ih deset biva napadnuto. Dosada je u Iraku poginulo 46 uposlenika američke tvrtke koja opslužuje oružane snage, a od tog broja 16 ih je poginulo u konvojima.

XS
SM
MD
LG