Linkovi

Powell: Pobuna u Iraku se pogoršava (27/9/04) - 2004-09-27


Administracija predsjednika Busha tvrdi da će uložiti izuzetne napore da bi uspostavila sigurnost u kriznim dijelovima Iraka prije izbora zakazanih za siječanj sljedeće godine. Dužnosnici priznaju da to neće biti lako, no naglašavaju da je ipak moguće.

Dok se u nekoliko iračkih pokrajina nasilje nastavlja, američka vlada naglašava da je njen cilj za tu zemlju – održavanje slobodnih i pravednih izbora – još uvijek ostvariv. Državni tajnik Colin Powell govorio je o planovima administracije u gostovanjima na nekoliko televizijskih postaja. U programu mreže Fox, državni je tajnik priznao da će problema biti. Kako je kazao, pobunjenici će i dalje predstavljati izazov, no neće uspjeti u svojim naporima da ometu demokraciju.

"To, međutim, ne znači da neće biti napada na birališta. Na nekim mjestima će biti teško održati izbore i možda će glasači morati glasati negdje drugdje. To još ne znamo. No, preuranjeno je reći da nećemo moći provesti slobode i potpune izbore diljem zemlje," kazao je Powell.

Ministar obrane Donald Rumsfeld prošli je tjedan izjavio da izbore treba održati kako je planirano, no da se možda neće moći održati u dijelovima zemlje u kojima ima previše nasilja. Gospodin Powell kazao je da će se u dijelovima Iraka u kojima dođe do eskalacije aktivnosti pobunjenika provesti oštre akcije.

"Situacija postaje sve gora, jer su pobunjenici odlučiti narušiti izbore. Oni ne žele da Iračani sami biraju svoje čelnike na slobodnim i demokratskim izborima. A s obzirom da situacija postaje sve gora, morat ćemo pojačati naše napore da bismo porazili pobunjenike. Ne možemo dići ruke od svega i nadati se da će se dogoditi nešto dobro," rekao je državni tajnik.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku, general John Abizaid izrazio je uvjerenje da se nasilje može obuzdati prije izbora. No, priznao je da to neće biti lako.

"Morat ćemo se boriti sve do izbora. U razdoblju do izbora bit će mnogo nasilja," prognozirao je general Abizaid.

Rat u Iraku pitanje je koje dominira aktualnom predizbornom kampanjom u Sjedinjenim Državama. Demokratski predsjednički kandidat John Kerry izjavio je da administracija pokušava prikazati situaciju u Iraku u najboljem mogućem svjetlu, te da Amerikancima ne govori istinu. Senator Kerry također je optužio i iračkog premijera Allawija za uljepšavanje činjenica. No, jedan od njegovih pristaša, senator Joseph Biden, kazao je da svi razumiju da je pred iračkim premijerom težak zadatak, te da traži podršku za svoju zemlju. Senator Biden je u gostovanju u programu mreže Fox kazao da je iračkom čelniku prenio poruku senatora Kerrya.

"Rekao sam mu: "Jamčim Vam da ćete, bude li za predsjednika izabran John Kerry, i dalje uživati punu podršku Sjedinjenih Država kako biste mogli u Iraku uspostaviti demokraciju s vladom koja će predstavljati cijeli narod," kazao je senator Biden.

Predsjednik Bush i senator Kerry vjerojatno će se usredotočiti na Irak u svojoj prvoj od tri predizborne debate, koja će se održati u četvrtak u Miamiju.

XS
SM
MD
LG