Linkovi

Završen  trodnevni tečaj programa Globe za dobrobit okoliša (27/9/04) - 2004-09-26


U Dicmu u Osnovnoj školi Ante Starčević završen je trodnevni tečaj znanstvenog Globe programa za dobrobit okoliša. Ovaj skup organizirao je Zavod za školstvo Republike Hrvatske na kojemu je sudjelovalo 55 učitelja, profesora prirode, kemije, biologije i razredne nastave. Na tečaju su bili nazočni i aktivisti za zaštitu prirode. Zamisao o pokretanju Globe programa pokrenuta je u SAD na Dan Planeta Zemlje prije 10 godina.

Od 2002. godine glavni nositelj Globe programa postaje američka agencija za istraživanje svemira NASA. Danas je u Hrvatskoj više od 130 škola obuhvaćeno Globe programom. Tečaj za profesore u Dicmu obuhvatio je i terenski rad koji je uključio istraživanje biljnog pokrova, tla i vodenih tokova u slivu Cetine te istraživanja na području meteorologije.

Janja Milković djelatnica je u Hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu. U okviru Globe programa predaje i tumači sve što je povezano s meteorologijom i meteorološkim mjerenjima. “Mi pokušavamo naučiti profesore i nastavnike kako se rade pojedina mjerenja iz raznih područja – meteorologije, šumarstva, vegetacije , a to znači da oni to prenesu na djecu i od njih očekujemo da međusobno povezuju meteorološke elemente kako to utječe na vegetaciju, vodu i tlo. Primjerice meteorološki je dio da izmjerimo koliko je oborine palo na pojedinom mjestu, a onda očekujemo od djece da gledaju kako ta oborina utječe na vegetaciju na vodostaj , temperaturu vode, prozirnost te da jednostavno povezuju što se s tom oborinom događa poslije kad ona padne”.

A to u praksi znači, kazala je Janja Milković da sve škole koje su uključene u Globe program trebaju biti povezani internetom s centrom Americi i uobičajena je praksa da se nakon mjerenja podaci unose u računalo. Potom se rade grube provjere i kad se dobije da su podaci i logični odmah se slažu u bazi u Americi.

Učenici tako uspoređuju svoje podatke koje su dobili u mjerenjima s podacima iz Globe baze i na taj način sa svojim projektima doprinose napretku znanosti , a naučeno koriste u nastavi.

Kako se jedna hrvatska škola može uključiti u Globe program? Pitali smo Boris Bošković ravnatelj Osnovne škole Ante Starčević iz Dicma.

“Prva i osnovna stvar je priključak na internet, drugo je bitno da minimalno jedan nastavnik iz škole bude educiran za Globe voditelja i važno je prikupiti mjernu opremu. Predavači na tečajevima su ovlašteni Globe instruktori koji su završili međunarodni Globe Workshop uz stručnjake specijaliste za pojedina područja. Događa se da učenik koji se bavi 5 pet do 6 godina prikupljanjem Globe podataka da on jednostavno dostigne razinu znanstvenika. Znači u tome dobija učenik, škola koja postupno prikuplja opremu i mjesto u kojem se mjerenja izvode. Pri tomu se razvija i ekološka svijet". Po riječima Borisa Boškovića, ravnatelja Osnovne škole Ante Starčević iz Dicma, svi imaju korist od ove aktivnosti.

XS
SM
MD
LG