Linkovi

Iza svakog glazbenog hita krije se aranžer (16/9/04) - 2004-09-16


Iza svakog glazbenog hita nalazi se pisac aranžmana. Jimmie Haskell aranžirao je više od stotinu najpoznatijih snimki popularne glazbe. O pjesmama i glazbenim veličinama s kojima je tijekom godina surađivao, s njim je u Los Angelesu razgovarao Mike O’Sullivan.

Jimmie Haskell je otpočeo karijeru u 1950-im godinama, s glumcem i pjevačem Rickyjem Nelsonom. Ricky bi, prisjeća se gospodin Haskell, dolazio u studio nakon snimanja televizijske serije.

"Ja bih počeo uvježbavati orkestar oko sedam navečer, a Rick bi se pojavio oko osam, osam i trideset, ovisno o njegovom rasporedu. Kad smo radili na pjesmi “Hello Mary Lou” bio je jedan lijepi zvuk koji sam htio istaknuti u aranžmanu, pa sam na probi sam udarao po kravljem zvonu."

Rickyju Nelsonu se to svidjelo pa su Jimmie Haskell i njegovo kravlje zvono završili i na završnoj snimci.

Tijekom 1960-tih Haskell je podijelio nagradu Grammy za svoj, tvrdi on, 'mali' doprinos popularnom hitu dua Simon i Garfunkel: “Bridge over troubled water”.

Dok je radio za diskografsku kuću Capital Records, Jimmie Haskell je zamoljen da napravi aražmane za pjevačicu Bobbie Gentry. A-strana singl ploče zvala se “Mississippi Delta”. Da se kojim slučajem proslavila pjesmom Missisippi Delta, Bobby Gentry bi ostala zapamćena kao rock and roll pjevačica hrapavog glasa. Njen je producent rekao da je ona sjela i otpjevala gomilu pjesama, samo uz pratnju svoje Martin gitare s pet žica. Među njima su za b-stranu singlice izabrali pjesmu “Ode to Billie Joe”. Sljedećeg jutra Jimmy Haskell je imao spreman aranžman za četiri violine i dva violončela, i ta snimka s b-strane je postala hit.

Gospodin Haskell radio je s većinom veličina glazbene industrije, između ostalim i s Elvisom Presleyem, Tinom Turner, Billyjem Joelom, Michaelom Jacksonom, Bobbyjem Darinom, Fatsom Dominom, i Neilom Diamondom. Svoj treći Grammy dobio je za aranžman pjesme “If you leave me now” grupe Chicago.

U novije vrijeme, Jimmie Haskel surađivao je s Celine Dion, Pearl Jamom, K.D. Lang, te s Sheryl Crow na pjesmi Riverwide, koja je nagradu Grammy dobila 1999. godine.

Gospodin Haskell također sklada i za filmove, njegova se glazba može čuti u filmovima "Pulp fiction", "Catch me if you can" i "The Matrix". I nakon 50-godišnje karijere, Jimmie Haskell još uvijek je jedan od najzaposlenijih ljudi u glazbenoj industriji, gdje među producentima slovi kao čovjek koji je u stanju preko noći napisati aranžman bilo za baladu, rock and roll, jazz ili pop pjesmu, od kojih su mnoge postale hitovi.

XS
SM
MD
LG