Linkovi

Predsjednički izbori u sjeni 11. rujna 2001. (11/9/04) - 2004-09-10


Danas se navršava tri godine od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, zgradu Ministarstva obrane u Virginiji pokraj Washingtona i pada otetog zrakoplova u Pennsylvaniji. U ovogodišnjoj američkoj predsjedničkoj kampanji, prvoj nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, najvažnija pitanja su povezana s terorizmom i obranom zemlje - kako poboljšati nacionalnu sigurnost, kako najbolje voditi rat protiv terorizma kao i vojne operacije u Iraku.

Napadi od 11. rujna izmijenili su Ameriku na mnogo načina. Prioriteti glasača - koji su na prijašnjim izborima uvijek prednost davali gospodarskim pitanjima – također su drugačiji. Predsjednički se izbori održavaju za manje od dva mjeseca. Predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat John Kerry ni u jednom govoru izborne kampanje ne propuštaju spomenuti rat protiv terorizma i sukob u Iraku.

Napadi od 11. rujna obilježili su predsjednički mandat Georgea Busha. On sam kaže kako je zaštita Sjedinjenih Država od terorizma nešto o čemu svakodnevno razmišlja. "Tri dana nakon napada bio sam na ruševinama nebodera blizanaca, tamo gdje su Amerikanci umirali. Radnici su mi dovikivali - 'Spremni smo učiniti sve što treba'. Jedan me je čovjek ščepao za ruku i rekao 'Nemojte me razočarati'. Od tada, svako se jutro budim s mišlju kako bolje zaštititi našu zemlju. Nikad neću popustiti u obrani Amerike i učinit ću sve što treba."

Glasači smatraju da su rat protiv terorizma i gospodarstvo najvažniji prioriteti. Irak se u jednoj nedavnoj anketi našao na trećem mjestu. Predsjednik Bush kaže da su mu pouke koje je naučio nakon 11. rujna pomogle da donese odluku o ratu protiv Saddama Husseina.

S druge strane, demokratski predsjednički kandidat John Kerry kritizira administraciju Georgea Busha zbog kontinuiranog nasilja u Iraku: "Kad govorimo o Iraku, ne radi se o tome da bih ja nešto drugačije učinio, ja bih skoro sve učinio drugačije, u usporedbi s predsjednikom Bushem. Ako sam nešto naučio u vlastitoj vojnoj službi, onda je to da se nikad ne bih upustio u rat ako nemam plan o postizanju mira, nakon što je rat gotov."

Politički analitičar Stuart Rotheneberg smatra da će mnogi Amerikanci odluku o tome za koga glasovati donijeti na temelju stavova dvojice kandidata o borbi protiv terorizma i rata u Iraku: "Mislim da će glasači procjenjivati Georgea Busha općenito na temelju njegovih postupaka u vezi terorizma. Mislim da je to predsjednikova prednost. Ako se glasači budu okretali prema konkretnim stvarima u Iraku - žrtvama, automobilima bombama - to nije toliko dobro za predsjednika."

Povjesničar s washingtonskog Sveučilišta American, Alan Lichtman, kaže kako su ovo prvi izbori od doba Vijetnamskog rata na kojima su prioritet - vanjskopolitička pitanja. "Vjerujem da teroristički napadi iz 2001. godine definiraju ovu predsjedničku kampanju. Jer, toliko toga što sadašnji predsjednik čini na neki je način odgovor na napade od 11. Rujna – primjerice, njegovi stavovi o ratu u Iraku, o domovinskoj sigurnosti kao i zakonu 'Patriot Act'. To su središnja pitanja ovih izbora, a sva su povezana s 11. rujna."

Vlada opetovano upozorava da obavještajne informacije ukazuju da bi - prije izbora 2. Studenog - moglo doći do još jednog terorističkog napada na američkom teritoriju. Politički analitičari pak smatraju da će strah od budućih napada, najvjerojatnije, igrati znatnu ulogu u tome kako će Amerikanci glasovati.

XS
SM
MD
LG