Linkovi

Poplava sudskih tužbi vezanih uz 9/11 (9/9/04) - 2004-09-09


New York Times piše da se i tri godine nakon terorističkih napada od 11. rujna još uvijek u sudovima može vidjeti kako neke rane nisu uopće zacijelile. U četvrti Queens obitelj se još uvijek spori oko toga gdje da pokopa ostatke čovjeka koji je stradao u napadima. U Brooklynu, dugogodišnja partnerica u lezbijskoj vezi vodi spor s bratom poginule o tome tko bi trebao dobiti novčanu kompenzaciju savezne vlade za obitelj žrtava. Na Manhattanu, deseci sanitarnih radnika tvrde da imaju zdravstvene probleme nakon što su ostaci ruševina prebačeni u njihovo odlagalište i podigli su tužbu u saveznom sudu. A po cijeloj zemlji u sudnicama biznisi vode sporove s osiguravajućim društvima o visini nadoknade za izgubljenu imovinu i prihod. Jedna javna garaža na Wall Streetu tužila je Newyoršku burzu, tvrdeći da joj neprikladne mjere sigurnosti nanose štetu. A kako se približava treća godišnjica terorističkih napada – piše današnji New York Times – broj tužbi ne jenjava.

U jučerašnjem pregledu tiska osvrnuli smo se na novu knjigu koja tek treba ugledati svjetlo dana u knjižarama – riječ je o djelu Obitelj: Stvarna priča o dinastiji Bush poznate biografistice Kitty Kelly. Danas Washington Post opet piše o toj knjizi, ovaj puta objavljujući demanti Sharon Bush, rastavljene supruge predsjednikova brata Neila, koja se citira u knjizi i koja poriče da je autorici ikad rekla da je predsjednik Bush uzimao kokain u predsjedničkom odmaralištu Camp David. Washingtonski list navodi izjavu gospođe Bush u kojoj kaže "iako postoji napetost između mene i nekih članova obitelji Bush, ne mogu dopustiti da ovakvi falsifikati prođu neosporeno". Izdavač knjige Doubleday priopćio je da u potpunosti stoji iza tvrdnji gospođe Kelly, te da je sve što se u knjizi pripisuje Sharon Bush vjerno prenesen razgovor između njih dvije. Washinton Post piše da su se Kitty Kelly i gospođa Bush susrele u travnju prošle godine i da su četiri sata razgovarale.

Christian Science Monitor bavi se jednom europskom temom. Ovog je ljeta – piše ovaj bostonski list – Italija još jednom bila užasnuta promatrajući krcate brodove s izbjeglicama kako pristaju u njene luke. Uglavnom su im polazišne točke obala Libije odakle se nadaju da će se ubaciti u Europu. Italija, koja mora voditi brigu o 1500 milja morske granice, trudi se izbrisati predodžbu o tome kako predstavlja 'lagano' mjesto ulaska na kontinent. Sad Rim traži od Europske unije pomoć, jer jednom kad imigranti uđu u Italiju ili Španjolsku iz sjeverne Afrike mogu se slobodno kretati u drugim članicama unije. Italija traži od EU da utvrdi zajedničku imigracijsku politiku, stvori zajedničke europske pogranične službe, uspostavi kvote za useljavanje i donese striktne smjernice za odobravanje azila – piše današnji Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG