Linkovi

EK odobrila Hrvatskoj tri milijuna za ekološke projekte (10/9/04) - 2004-09-09


Tajna odgovora na pitanje:"Zašto je Hrvatskoj odobrena pomoć za čak tri ekološka projekta?" leži u dobroj pripremi i planiranju, u potpunosti usklađenima s europskim uzusima, kao i spoznaji što je potreba, a što je pri tome prioritet.

Hrvatska se u Uniji još uvijek vodi kao «treća zemlja». Ona je iz sredstava programa LIFE, namijenjenog ekološkom unapređivanju, dobila skoro milijun eura. Interesantno je (i naravno znakovito) da je nositelj projekata u Hrvatskoj nadležno ministarstvo, dakle Ministarstvo okoliša, dok u drugim zemaljama skupine poslove uglavnom vode privatne tvrtke. Način na koji su dobivena sredstva ukazuje na značaj pripreme i potvrđuje znanu tezu da u proračunu Unije uvijek ima dovoljno sredstava – samo ih treba znati dobiti i potom iskoristiti slijedeći Unijinu složenu proceduru. Uspjeh u dobivanju pomoći realizaciji projekata obećavajući je i za druge grane koje će u dolazećim godinama imati pristup Unijinim fondovima solidarnog razvoja, naravno, zadovolje li uvjete.

Inače, pretpristupna strategija - dokument na kome će se temeljiti i oblikovanje pomoći Unije Hrvatskoj, u završnoj je fazi izrade i biti će objavljen 6. listopada. Ekologija je inače jedino područje gdje Hrvatska treba više od srednjoročja kako bi u potpunosti dostigla europske standarde – sudeći po Komisijinom avisu ili mišljenju o spremnosti Hrvatske za pregovore o članstvu. Dakle, nešto manje od pola milijuna Eura osigurano je pripremama poboljšanja sustava tretmana otpadnih voda. Provedbu obaveza Hravtske u iz Kyoto protokola, smanjenja emisije stakleničkih plinova, Unija će podržati sa 368 tisuća eura. Treći projekt pokriva rijeku Muru, vrijedan je 219 tisuća eura i skrojen je kako bi zaštitio okoliš rijeke. Ističem da su sredstva pomoći na raspolaganju zemljama ukoliko je solucija problema u interesu Unije, potpomaže li ona održivom razvoju i, naravno, nudi li rješenja za najveće probleme okoliša. Unijino sufinanciranje projekata ide do 70 posto cijene tehničke podrške njihovoj reaalizaciji.

XS
SM
MD
LG