Linkovi

Powell o Iranu (7/9/04) - 2004-09-07


Američki državni tajnik Colin Powell govorio je o potrebi provođenja demokratskih reformi u Iranu. Upitan u jednom televizijskom intervjuu je li moguće da će iranski narod sam smijeniti svoju vladu, gospodin Powell je rekao: "Čuo sam takva nagađanja…moramo ostaviti samom iračkom narodu da odluči kakvu vladu želi."

Iransko pretežito mlado stanovništvo postaje sve nemirnije pod nazadnom i represivnom vladavinom iranskog radikalnog fundamentalističkog čelništva. "Sastao sam se s nizom Iranaca koji imaju rodbinu ovdje u Sjedinjenim Državama," rekao je gospodin Powell, dodajući da "oni tragaju za boljim životom. Oni vide što imaju drugi u svijetu. Oni znaju da bi im moglo biti bolje nego što im je sada. A kao što smo vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci, u tom smislu vrše i pritisak na svoju vladu."

Gospodin Powell je dodao da je važno da Sjedinjene Države komuniciraju s iranskim narodom. "Tijekom godina shvatili smo da bismo trebali slušati što nam iranski narod ima reći i da bismo se iranskom narodu trebali obratiti s porukom da želimo uspostaviti bolje odnose s Iranom.", rekao je. "No, na iranskom je narodu da odluči kakvu vladu želi i kakvo čelništvo želi u Iranu."

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da se iranski teokratski čelnici boje vlastitog naroda.

"Oni najviše strahuju od toga da će, kada vlade zemalja Srednjeg istoka počnu slušati glas svojih naroda, i sam iranski narod to tražiti od njih," kazala je gospođa Rice.

Predsjednik George Bush je izjavio da iranski diskreditirani autokrati pokušavaju ugušiti demokratsku volju mlađih naraštaja.

XS
SM
MD
LG