Linkovi

Popularnost predsjednika Busha u porastu (6/9/04) - 2004-09-06


Na američkoj predizbornoj sceni - republikanci pozdravljaju rezultate najnovijih anketa, koje pokazuju porast popularnosti predsjednika Busha nakon ovotjedne nacionalne konvencije Republikanske stranke u New Yorku. No, i republikanski i demokratski čelnici izražavaju uvjerenje da će se predizborna utrka u danima koji dolaze ponovno izjednačiti.

Ankete su mjesecima pokazivale da su predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry izjednačeni u predizbornoj utrci. Nakon nacionalne konvencije Demokratske stranke u srpnju, nekoliko je anketa dapače pokazalo blago jačanje popularnosti Johna Kerrya. Druge, pak, nisu pokazivale da podrška javnosti za Kerrya uopće jača. Međutim, upravo održana republikanska konvencija dovela je, kako se čini, do prve veće promjene u istraživanjima javnog mnijenja pred dolazeće izbore. Anketa koju je krajem tjedna proveo časopis "Newsweek" pokazuje da je predsjednik Bush povećao svoje vodstvo, te da sada vodi pred Johnom Kerryjem sa 54 prema 43 posto glasova. To se vodstvo ne mijenja čak ni kada se u obzir uzmu glasovi koje je dobio neovisni kandidat Ralph Nader.

Bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani, koji je pohvalno govorio o predsjedniku Bushu na republikanskoj konvenciji, kaže da ga ne iznenađuje porast predsjednikove popularnosti nakon konvencije. "Predsjednikova kampanja dobila je zamah. Republikanska konvencija bila je izuzetno uspješna. To nam je bila jedna od najuspješnijih konvencija. Predsjednik je u svojem govoru iznio svoje ciljeve za još jedan mandat," rekao je Giuliani.

Ukoliko uspije održati sadašnje vodstvo sljedećih jedanaest tjedana, predsjedniku Bushu će drugi mandat biti gotovo osiguran. Međutim, niti republikanci, niti demokrati ne prognoziraju da će zadržati sadašnju razinu popularnosti do izbora. Demokratski kongresmen Dick Gephard govorio o tome u gostovanju na CNN-u.

"Uvijek sam očekivao da će predsjedniku popularnost porasti nakon konvencije. On je ipak predsjednik države i ljude zanima što ima reći. No, u tjednima koji dolaze, popularnost će mu vjerojatno ponovo početi padati i predizborna utrka će se izjednačiti," izjavio je.

Ankete pokazuju da glasači više vjeruju predsjedniku Bushu kada se radi o pitanjima kao što su nacionalna sigurnost i zaštita Amerike, dok senator Kerry prolazi bolje u ekonomskim pitanjima. Obraćajući se pristašama u saveznoj državi West Virginia, predsjednik Bush ponovio je svoju tvrdnju da je u rat protiv terorizma morao uključiti i svrgavanje Saddama Husseina.

"Bili smo svjesni da Saddam ne preže od napada na druge zemlje i da podržava terorizam. Znali smo da godinama pokušava razviti, pa čak i koristiti oružje za masovno uništavanje. Znali smo, da nakon terorističkih napada na New York i Washington, moramo preispitati zaštitu naše zemlje, da moramo prijetnje shvaćati ozbiljno, prije nego što se materijaliziraju," izjavio je.

John Kerry kritizirao je postupke predsjednika Busha u ratu u Iraku, kao i propuste američkih obavještajnih agencija prije rata. No, kazao je da bi, da je znao ono što danas zna, ipak glasao za rezoluciju, kojom je Kongres dao predsjedniku ovlasti za korištenje vojne sile protiv Iraka. Demokratski senator Bob Graham izjavio je da u ovom stavu senatora Kerrya nema ništa nedosljedno.

"Senator Kerry je rekao da bi, da je on poveo zemlju u rat na temelju onoga što je u tom trenutku znao, krenuo u rat drugačije. On bi okupio saveznike, razradio jasan plan okupacije i plan povlačenja iz Iraka," rekao je.

Senator Graham je dodao da je rat u Iraku svrnuo pažnju i preusmjerio resurse s – kako je rekao – pravog rata protiv terorizma, koji bi trebao biti usredotočen na al-Qaidu i druge terorističke organizacije.

XS
SM
MD
LG