Linkovi

'Nepopularni godišnji odmor' (6/9/04) - 2004-09-05


Američki Dan rada, koji se ove godine proslavlja danas, 6. rujna, predstavlja tradicionalni kraj sezone ljetnih odmora. Međutim, ne vraćaju se svi Amerikanci na posao odmorni i opušteni. Istraživanja pokazuju da Amerikanci sve rijeđe odlaze na godišnji odmor, a kada se i odluče na to - predah od posla sve je kraći. Štoviše, mnogi nastavljaju raditi i dok su na odmoru.

David Forthuber radi za telekomunikacijsku kompaniju i kaže da voli svoj posao. Dobro je plaćen, ima zdravstveno osiguranje, a kaže da je psoebno sretan što mu godišnje pripadaju i tri tjedna plaćenog odmora. Pa ipak, David tjedno radi 50 sati – ponekad i više. Kaže da je posla toliko mnogo da je gotovo nemoguće odjednom uzeti više od tjedan dana odmora. "Posla ima previše. Kad bih uzeo dva tjedna odmora nakupilo bi se toliko posla da ga ne bih stigao obaviti. Trebao bih pronaći nekoga da me zamijeni, čak više osoba, kako bi moji radni zadaci bili obavljeni."

Aktivist i pisac Joe Robinson smatra da zaposleni u Americi jednostavno nemaju dovoljno godišnjeg odmora. Što je još gore, više od 20 posto zaposlenih uopće nema pravo na plaćeni godišnji odmor. Joe Robinson je aktivist javne kampanje koja lobira da privatni sektor zajamči svojim radnicima tri tjedna plaćenog odmora godišnje.

"Nevjerojatna je činjenica da Amerikanci uvijek brzaju s odmorom kako bi se što prije vratili na posao. Izgleda kao da je odlazak na godišnji odmor nešto zabranjeno. U Americi ne postoji zakon kojim je godišnji odmor obavezan kao u drugim zemljama. U Kini zakon propisuje tri tjedna odmora, u Australiji četiri tjedna, a radnici u Europi dobiju četiri do pet tjedana plaćenog odmora. Kod nas prosječni radnik dobije 8,1 dan u prvoj godini uposljenja, a deset dana nakon tri godine. U mnogim slučajevima ovi su 'slobodni dani' zajamčeni samo na papiru" - kaže naš sugovornik.

Istraživanje internet tvrke za putovanja, Expedia pokazuje da se oko 30 posto svih Amerikanaca u pravilu odriče godišnjeg odmora, kojeg su zaradili u proteklih 12 mjeseci. Jedan od razloga za takav trend, kaže Joe Robinson, je činjenica da američke tvrtke pokušavaju srezati troškove otpuštanjima i rezanjem radničkih benecifija. Tu je i jedan povijesni aspekt.

"Protestantska, kalvinistička radna etika smatra 'slobodno vrijeme' opasnim razdobljem čovjekova života. Prema toj ideji, spontano uživanje u dokolici jedna je od najgorih stvari – tu u pravilu vrag ima svoje prste. Takvo učenje prebačeno je i u svjetovnu sferu, početkom 20. stoljeća. Međutim, mislim da je u Americi završeno doba solidne radne etike. Otišli smo u ekstrem - u razdoblje preopterećenosti poslom" - objašnjava Joe Robinson.

Istraživanje tvrtke Expedia pokazuje da svaki treći Amerikanac dio svojih radnih zadataka obavlja i na godišnjem odmoru. No Joe Robinson je uvjeren da zbog emocionalnog i fizičkog zdravlja, svatko treba potpuni odmor od posla – i to duže od jednog vikenda ili jednog tjedna: "Za vrijeme godišnjeg odmora čovjek može preispitati vlastite prioritete, uživati, prikupiti novu radnu energiju. Muškarci koji koriste godišnji odmor smanjuju rizik od srčanog udara za 30 posto, a žene 50 posto."

Joe Robinson dodaje da godišnji odmor također poboljšava produktivnost. Radnici poput Davida Forthubera slažu se da pitanje radničkih godišnjih odmora treba postati nacionalni prioritet. Amerikanci, kaže on, trebaju stati i zamisliti se zbog čega toliko mnogo rade, što za uzvrat dobivaju te koja je svrha slobodnog vremena.

XS
SM
MD
LG