Linkovi

Tajna izbornog uspjeha - angažman stranačkih aktivista-dragovoljaca (2/9/04) - 2004-09-02


Konvencija je prilika za stranačke delegate da slave, ali, kad se vrate kući, svi će se baciti na posao. Jednako kao što to rade aktivisti Demokratske stranke, i delegati Republikanske stranke - koji se ovih dana sastaju na konvenciji u New Yorku - bit će dio masovnog napora svoje stranke da pridobije srca i glasove američkih birača. Kako izvješćuje Paula Wolfson, upravo takav stranački rad ključni je i tradicionalni dio američkog političkog procesa.

U New Yorku, ovog tjedna, delegati se zabavljaju, pjevaju i plešu između redova stolica u sportskoj dvorani Madison Square Garden. No, kad napuste 'Veliku jabuku', u svojim će zajednicama predvoditi lokalnu stranačku promidžbu, unoseći osobnost u politiku na način koji se naziva - 'rad u samim korijenima društva'. Justin Kryk na čelu je mjesne kampanje Bush-Cheney u Duluthu, u Minnesoti. "Kada konvencija završi, vraćamo se kući, svečana odijela ostavimo u ormarima, i počinjemo predizbornu kampanju praktički iznova. Idemo od vrata do vrata, lijepimo koverte s informativnim materijalima … radimo sve što i treba raditi organizacija koja radi na terenu, izravno s građanima. Ovdje, u Minnesoti, upravo to je smisao 'grassroots' organizacije."

U američkoj politici postoji izreka: sve u politici je lokalno! Kandidat za predsjednika može potrošiti milijune dolara na oglase, ali, kako kažu aktivisti iz obje najveće stranke, najbolji način da se dođe do glasača je još uvijek staromodno kucanje na vrata u kojemu jedan susjed drugome preporuča kandidata: "Izbori se ne dobivaju iz Washingtona, pa niti iz New Yorka. Oni se dobivaju ulica po ulicu, općina po općinu."

Tako kaže Beth Hartwell, republikanska delegatkinja iz Tennesseeja. "Moramo pridobiti ne samo svoju vlastitu izbornu bazu, nego i neovisne glasače, uvjeriti ih da je predsjednik Bush sjajan i čvrst predsjednik."

Bez obzira radili li u korist gospodina Busha ili senatora Kerryja, dobrovoljci će uoči ovih izbora raditi punom parom. U rijetko naseljenoj Južnoj Dakoti, oni će ići od kuće do kuće. Čelnik tamošnjih republikanaca Randy Frederick kaže da će kampanja imati izrazito osobni pristup: "U Južnoj Dakoti, mi vodimo kampanju i keksima. Naši lokalni dobrovoljci peku stotine tisuća keksa i malih kolačića i pakiraju ih po pola tuceta. Kada pokucamo na vrata naših neopredijeljenih glasača, poklonimo im kolačiće, zahvalimo im na vremenu koje su nam posvetili i pitamo za njihovo mišljenje. Tako se to radi kod nas."

Aktivisti će obilaziti i glasače u velikim gradovima. Republikanski senator Mike DeWine pažljivo motri kako se odvija predizborna kampanja u njegovoj saveznoj državi Ohio, gdje ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da niti jedna stranka nema zamjetnu prednost: "Sve će ovisiti o odazivu glasača. To znači da će izbori biti odlučeni na temelju toga tko drugog studenog bude došao do biračkog mjesta i ubilježio svoj glas. Ako se izbori svode na jedan do dva posto razlike, onda je cilj osigurati da tvoji glasači izađu na birališta."

Politički analitičari se slažu da u vrlo bliskoj izbornoj utrci sve ovisi o odzivu glasača. Steven Hess, iz Instituta Brookings, kaže da će, na koncu, to možda biti važnije od pridobijanja relativno manjeg broja neopredijeljenih birača: "Prema tome, poanta nije u traganju za tim još neodlučnim glasovima, nego, radije, osigurati da oni koje već imaš na svaki način izađu na birališta."

Unatoč izobilju predizbornih oglasa u medijima, ovi će izbori možda biti odlučeni 'u rovovima', zahvaljujući neiscrpnoj energiji dobrovoljnih aktivista, milijunima telefonskih poziva i, kako je to objasnio delegat iz Južne Dakote, osobnim pristupom svakom biraču.

XS
SM
MD
LG