Linkovi

Nacionalna sigurnost i rat protiv terorizma - jake karte Georgea Busha (31/8/04) - 2004-08-31


Washington Post piše da predsjednik Bush ima očitu prednost pred Johnom Kerryem po pitanju nacionalne sigurnosti i rata protiv terorizma te da je uglavnom izbrisao dobitke koje je senator ostvario na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke prošlog mjeseca u Bostonu. Loša vijest za Bushov izborni stožer je to da birači i dalje daju negativne ocjene predsjedniku po pitanjima ekonomije i rata u Iraku, piše "Washington Post" pozivajući se na anketu koju je proveo s televizijskom kućom ABC.

Sveukupno gledano, Bush i Kerry imaju podršku po 48 posto Amerikanaca, koji namjeravaju glasati na izborima, a nezavisni kandidat Ralph Nader jedan posto. Navedeni podaci nisu se mijenjali u odnosu na anketu provedenu odmah po završetku demokratske konvencije. Međutim, Bush je u prednosti među svim registriranim biračima od 48 naprema 47 posto što je promjena u njegovu korist u odnosu na prethodno istraživanje, piše "Washington Post". Prema novoj anketi 53 posto birača vjeruje da je Bush kvalificiraniji da bude vrhovni zapovjednik, a 43 posto Amerikanaca drži da bi se John Kerry bolje snašao u toj ulozi.

"Christian Science Monitor" piše o jednom manje uočljivom doprinosu useljenika u Sjedinjene Države. Useljenici pomažu matematici i znanosti u Americi kroz svoju djecu, pokazuje novo istraživanje. Na ovogodišnjem natjecanju znanstvenih talenata, naime, od desetero djece s najboljim rezultatima sedmero je bilo iz useljeničkih obitelji koje su relativno nedavno stigle u zemlju. Od 40 finalista 60 posto su djeca useljenika i to uglavnom onih koji su došli na privremene radne vize.

Kako objasniti ovaj trend, čijom su razinom iznenađeni svi stručnjaci? "Christian Science Monitor" prenosi izjavu jedne finalistice iz Indije, koja kaže da su u njenoj matičnoj zemlji na obrazovanje stavlja veliko težište zato što su radna mjesta svetinja. Dakle zaključak je poznat: učiti i samo učiti.

XS
SM
MD
LG