Linkovi

Balkan i američki predsjednički izbori (24/8/04) - 2004-08-23


Otkako je pažnju usmjerila na Afganistan i Irak, Amerika je manje usredotočena na Balkan. No, status Kosova je i dalje neizvjestan, a šira regija – još uvijek nedovoljno stabilna. Kako ćemo čuti u prilogu Keide Kostreci, predsjednički kandidati George Bush i John Kerry iznose različite stavove o tome – kakvu bi politiku trebalo voditi na Balkanu.

Kada je u siječnju 2001. stupio na dužnost, predsjednik Bush je najavio da namjerava postupno povući američke snage s Balkana. To je i učinio. S Kosova je povučeno više od polovine od pet tisuća američkih vojnika, dok će iz Bosne i Hercegovine do kraja godine biti povučeni svi američki vojnici.

John Hulsman, stručnjak za europska pitanja i NATO savez pri washingtonskoj Zakladi Heritage, kaže da to je povlačenje u skladu s drugim prioritetima Bijele kuće: "Pod administracijom predsjednika Busha, Amerika ima četiri glavna interesa – Irak, Iran, Sjevernu Koreju i al-Qaidu. Balkan je potisnut među manje važne teme. Zato administracija govori o prebacivanju čelne uloge na Balkanu Europljanima."

Gospodin Hulsman dodaje da bi se takvo "blagonaklono zanemarivanje" zapravo moglo pokazati korisnim. Na primjer, Albanija i Makedonija već se doživljavaju kao američki partneri, jer su dale vojnike za operacije u Iraku i Afganistanu. John Hulsman također vjeruje da bi se, ukoliko na izborima pobijedi John Kerry, Washington mogao postati aktivniji na Balkanu: "Ukoliko pobijedi senator Kerry, u njegovoj administraciji bit će ljudi, poput Richarda Holbrookea, koji su cijelu karijeru izgradili na fikciji da je Dayton bio veliki uspjeh i sada će učiniti sve što mogu da to dokažu. Dakle, u slučaju Kerryjeve pobjede, može se očekivati znatno jača američka nazočnost na Balkanu.

Richard Holbrooke spominje se kao mogući državni tajnik u administraciji Johna Kerrya. James Rubin, bivši pomoćnik državne tajnice u vladi predsjednika Clintona, a sada vanjskopolitički savjetnik Johna Kerrya, kaže da bi demokratski kandidat bio aktivniji na Balkanu: "Moramo učvrstiti stabilnost koju je uspostavila Clintonova administracija, da opet ne dođe do rata. U tom smo dijelu svijeta ostvarili veliki uspjeh i sada ga ne bi trebali ugroziti preuranjenim odlaskom."

Savjetnici senatora Kerrya kažu da bi on zadržao postojeći broj američkih vojnika na Balkanu. Kathlleen Stephen, dužnosnica Državnog tajništva, kaže da je predsjednik Bush dovoljno angažiran na Balkanu: "Naša politika angažiranja od ključne je važnosti za postignuti napredak. Mi surađujemo s europskim zemljama na integriranju te regije u euro-atlantske institucije."

John Lampe, profesor povijesti na Sveučilištu Marylanda, kaže da Sjedinjene Države imaju izravni interes u održavanju stabilnosti Bakana, ali da ne treba očekivati previše: "Mislim da vaši slušatelji ne bi trebali očekivati novu "infuziju" ekonomske pomoći ili vojne nazočnosti. Za to nema novca. Došao je trenutak da tamošnje vlade same iskoriste priliku koja im se pruža."

Analitičari se slažu da će Washington, dok god je angažiran u Iraku i Afganistanu, na Balkan trošiti manje novaca i vremena.

XS
SM
MD
LG