Linkovi

Code 46 (23/8/04) - 2004-08-22


Krađa identiteta okosnica je novog science fiction filma, "Code 46 – Propis 46".

Budućnost je prilično siva: naš je planet postao negostoljubiva pustinja na kojoj se nalazi tek nekoliko metropolisa. Stanovnici Zemlje više nemaju putovnice, ni osobne iskaznice, nego "papele" - identifikacijske šifre koje opisuju genotip svake osobe. Posjednici 'papela' imaju zdravu DNK i žive u točno određenim gradovima. Putovanja im se dozvoljavaju samo povremeno i na kratko, te samo u određene gradove, u kojima žive osobe s kompatibilnom DNK. Osobe s genetskim greškama nikad ne dobiju 'papelu' i moraju živjeti izvan gradova, u pustinjskim naseljima potleušica. Takvim je zakonima svrha da održe zdravu genetsku reprodukciju ljudskog roda; spolni odnosi s bilo kojom osobom osim onih koje su izričito dopuštene izravno je kršenje "Propisa 46".

Ali, zakoni postoje da bi se kršili, a u tom svijetu budućnosti, osobe bez papele učinile bi bilo što da je se domognu, naravno - krivotvorene. Mlada Maria Gonzales, iz Šangaja, voljna je da ih pribavi. Kao uposlenica kompanije "Sphinx", ogromne genetičke korporacije koja vlada svijetom, Maria radi u odjelu za papele, te, za određenu svotu novca, proizvodi nezakonite dokumente. Prijevara, međutim, bude otkrivena. Kompanija zna da se odgovorna osoba krije u redovima uposlenika, ali ne zna tko je točno krivac. Stoga šalje u istragu detektiva. William, koga tumači Tim Robbins, uskoro otkriva krivca, ali ga to ne sprečava da se zaljubi u Mariju. No, kako kaže Tim Robbins, ljubav nije jedini razlog što njegov lik počinje prikrivati Mariju:

"Zamislite da morate provoditi zakon u koji više ne vjerujete. Mislim da je William dostigao svoju granicu sudjelovanja u provođenju tako strogih zakona. Prema tome, kada upozna Mariju i njezin buntovni duh, on je već 'mekan' i nema čvrsta uvjerenja s kojima je započeo svoju detektivsku karijeru. A, to, naravno, vodi u nevolje."

Nevolje znače - kršenje "Propisa 46". William dolazi iz Seattlea i, kao takvom, nije mu dopuštena veza s nekim iz Šangaja ... poput Marije. No, ljubav ne priznaje zabrane i, na koncu, film postaje klasična ljubavna priča. "Ponekad u ljubavnim pričama, oboje umiru; ponekad iznađu način da ostanu zajedno; a, ponekad se moraju rastati kao u Casablanci: volim te bezgranično, ali sad moraš otići u avion. Ovaj film ima elemente takve klasične romanse. Prepreka ljubavi leži u genetici glavnih likova i u ideji da će u budućnosti nekim ljudima biti zabranjeno da budu zajedno zbog genetski neželjenog potomstva. Likovi priče shvaćaju i ljubav i vjeru i sudbinu, ali moraju prevladati prepreke s kojima su suočeni.

Hoće li ljubav pobijediti ili će Maria i William skupo platiti svoju vezu? Film "Code 46" ne nudi nikakvo rješenje niti za buduće društvo ni za gledatelje. Pripovjest filma, premda maštovita i tugaljiva, isto je tako i zbunjujuća, rastočena nebrojenim pratećim pričama koje se isprepliću s glavnom temom. Kritičari ocjenjuju i interpretacije Tima Robbinsa i Samanthe Morton - kao Marije - neinspirirajućim. No, vođenje kamere je zanimljivo, a priča neobična ... što bi - barem ljubiteljima science fictiona - moglo biti i dovoljno.

XS
SM
MD
LG