Linkovi

Koga Europljani žele u Bijeloj kući? (22/8/04) - 2004-08-22


Mnogi vanjskopolitički analitičari ističu da bi mnogi američki saveznici i prijatelji, pogotovo u Europi, pozdravili smjenu u Bijeloj kući. No, koliko bi se vanjska politika Johna Kerrya razlikovala od vanjske politike Georgea Busha?

Na konvenciji Demokratske stranke u Bostonu, John Kerry, sin bivšeg američkog diplomata, obećao je da će pokušati povratiti ugled Sjedinjenih Država u svijetu, narušen invazijom Iraka.

"Treba nam predsjednik koji će imati dovoljno kredibiliteta da bi pridobio naše saveznike da i oni ponesu dio tereta u Iraku…Svijet nam se treba diviti, a ne strahovati od nas. Trebaju nam jaka vojska, ali i jaki savezi," rekao je Kerry.

Ian Williams, autor tri knjige o politici i međunarodnim odnosima, kaže da su mnogi Europljani, koji ne vole predsjednika Busha, pozdravili ove riječi senatora Kerrya.

"Predsjednik Bush, po europskim standardima, nije baš osoba koja inspirira. Sigurno je da ima kvaliteta koje se ne vide golim okom, ali nitko ga nikada nije optužio da je intelektualac. Mislim da se čak hvali da ne čita knjige i novine," kaže naš sugovornik.

Iako bi mnogi Europljani rado vidjeli novo lice u Bijeloj kući, kaže Ian Williams, to ne znači da su posebno oduševljeni senatorom Kerryjem.

"Mislim da jednostavno žele bilo koga drugoga osim Busha. Tu je i element razočaranja. Europljani su podržali Sjedinjene Države nakon napada na New York i Washington, ali ne vjeruju da rat protiv terorizma obuhvaća i Irak," kaže Williams.

Europljani, dodaje Ian Williams, zapravo ne očekuju neke veće promjene u američkoj vanjskoj politici bez obzira na ishod izbora. Senator Kerry bi, kaže, možda bio popustljiviji na nekim poljima, ali ne znatno. No, primjerice, po pitanju suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom, najavio je da će zaustaviti uvođenje sankcija protiv zemalja koje odbiju potpisati sporazume o izuzeću američkih vojnika od njegove jurisdikcije. No, Danielle Pletka iz instituta American Enterprise u Washingtonu, vjeruje da su razlike između dva kandidata – uglavnom stilističke prirode. Europljani, kaže ona, jednostavno ne vole manire predsjednika Busha, no isto tako zamjeraju Americi njenu snagu.

"Europa je načelno protiv bilo kakve čelne uloge Amerike u svijetu. Europljani vjeruju da bi oni trebali imati važnu ulogu na svjetskoj sceni. … To pogotovo vrijedi za Francusku. Europljani misle da je Amerika previše jednostrana, da nikada ne pita za dozvolu. No, tako se ponaša i Europa. Na primjer, Francuska je više puta intervenirala u Africi bez pitanja," ističe Danielle Pletka.

Ian Williams, sa svoje strane, nije siguran da bi John Kerry kao predsjednik mogao ukloniti razilaženja sa saveznicima nastala zbog Iraka.

"Mislim da je sada prekasno. U Iraku vlada kaos, a Europljani su upravo to i predvidjeli…Kada su europske vlade odbile sudjelovati u invaziji Iraka, to je bilo zato jer su vjerovale da su razlozi za kretanje u rat neistiniti…Mislim da sada Europljani definitivno navijaju za senatora Kerrya, ali i da od njega očekuju viziju nove vanjske politike, koja će dovesti do temeljitih promjena ne samo u Americi, već i u američkoj ulozi u svijetu," kaže Williams.

Savjetnik Johna Kerrya za nacionalnu sigurnost Rand Beers izjavio je da demokratski kandidat doista vjeruje da Amerika mora surađivati s drugim zemljama, dok predsjednik samo podržava ovu ideju samo na riječima. Ipak, američki će glasači na izborima izabrati kandidata za kojeg vjeruju da bolje štiti američke nacionalne interese.

XS
SM
MD
LG