Linkovi

Počast Czeslawu Miloszu (22/8/04) - 2004-08-21


Czeslaw Milosz, intelektualac i moralni div 20. stoljeća, umro je u dobi od 93 godine u svojoj rodnoj Poljskoj. Miloszeva djela uključivala su, kako prekrasnu poeziju, tako i žestoke kritike komunizma. Njegova djela inspirirala su sindikalni pokret Solidarnost, koji je pomogao u rušenju sovjetskog režima u Poljskoj, i potaknuo mirno svrgavanje komunizma diljem istočne Europe i bivšeg Sovjetskog saveza.

"On nas je inspirirao, hrabrio i jačao," rekao je Lech Walesa, čelnik Solidarnosti i bivši predsjednik Poljske, dodajući: "Pripadao je generaciji prinčeva i velikih ljudi." Czeslaw Milosz rođen je 1911. u obitelji, u kojoj se govorio poljski, u Litvi, koja je u to doba, zajedno s Poljskom, Latvijom i Estonijom bila dio ruskog carstva. Milosz je studirao klasične jezike i pravo na Sveučilištu Vilniusa, a zatim je dobio stipendiju za studij književnosti u Parizu.

Kada su nacistička Njemačka i Sovjetski savez započeli Drugi svjetski rat napadom na Poljsku 1939, Milosz je radio za Poljski radio u Varšavi. Za vrijeme nacističke okupacije, radio je u knjižnici Varšavskog sveučilišta i pisao za anti-nacistički pokret otpora. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama iz tog vremena, naslovljena "Jadni kršćanin gleda u geto", govori o strahotama nacističkih progona poljskih Židova.

Nakon Drugog svjetskog rata, Czeslaw Milosz je ušao u poljsku diplomatsku službu. No, njegovo duboko neslaganje s komunizmom dovelo je do toga da je 1951. prebjegao u Pariz. Dvije godine kasnije, objavio je "Zarobljeni um", u kojem opisuje kako komunizam uništava neovisnost inteligencije. 1960, Milosz je postao profesor književnosti na Sveučilištu Kalifornije u Berkeleyu. Uz predavanje i pisanje, preveo je na poljski dijelove Starog i Novog zavjeta, kao i razna djela engleske i francuske književnosti. 1980, nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost.

Nakon svrgavanja komunizma 1989, Czeslaw Milosz vratio se u Poljsku, gdje je dočekan kao junak. Riječi iz jedne od njegovih pjesama urezane su na spomeniku u počast radnicima koje je početkom sedamdesetih ubila policija u Gdanjsku. Na spomeniku stoji: "Vi koji ste nanijeli zlo običnom čovjeku ne osjećate se sigurni; jer pjesnik pamti."

XS
SM
MD
LG