Linkovi

'Nema uštede; oslabit će borba protiv terorizma' (20/8/04) - 2004-08-19


Nakon što je predsjednik Bush najavio da će tijekom sljedećih deset godina povući sedamdeset tisuća američkih vojnika iz Europe i i Azije, mnogi vojni analitičari postavljaju pitanje hoće li to dovesti do fleksibilnije vojske, bolje pripremljene za borbu protiv terorizma, kao što je to rekao predsjednik Bush. O tomu razgovaramo s višim suradnikom Centra za napredak Amerike Larryjem Korbom, bivšim pomoćnikom ministra obrane.

Gospodin Korb smatra da će ovakvo restrukturiranje američkih oružanih snaga u inozemstvu štetiti vođenju rata protiv terorizma. "Uzmite, primjerice američke postrojbe u Njemačkoj. Povučemo li dvije divizije iz te zemlje – Prvu oklopnu i Prvu pješačku diviziju, one će zapravo biti udaljenije od nestabilnih regija. Prva pješačka, koja je inače stacionirana u Njemačkoj, sad je u Iraku. Prva oklopna je tamo bila i sad je opet u Njemačkoj. Obje su puno bliže akciji tamo negoli da su stacionirane u Sjedinjenim Državama. A povlačenje 13 tisuća vojnika iz Južne Koreje moglo bi poslati pogrešni signal sjevrnokorejskom diktatoru Kim Jong Ilu. Naime, želimo ga spriječiti da dođe do nuklearnog oružja - ne samo da ga ne iskoristi, već da ga ne da u ruke terorista."

I dok se u Njemačkoj ovo premještanje američkih snaga opisuje kao gubitak, Japan vjeruje da će zapravo pridonijeti stabilnosti, jer će se postrojbe iz Koreje moći koristiti negdje drugdje. "U osnovi to znači da se one mogu poslati u Irak i Afganistan, jer vojska je već ionako prenapregnuta. Međutim, valja biti oprezan kad se prosuđuje ono što neke zemlje javno kažu u odnosu na ono kako zapravo osjećaju. Stoga me i ne čudi da mnoge zemlje nisu reagirale i rekle - 'povlačenje američke vojske je vrlo loša vijest’ - jer tako bismo i mi reagirali."

Gospodin Korb smatra da se povlačenjem 70 tisuća vojnika u Sjedinjene Države neće uštedjeti mnogo novca. Naime, Ured američkog Kongresa za proračun procjenjuje da će dovođenje vojnika kući kući koštati oko sedam milijardi dolara. Tek nakon desetak godina i inicijalnih troškva možda bi se moglo uštedjeti oko milijardu dolara godišnje. Larry Korb vjeruje da postoje i neke prednosti najavljenog restrukturiranja američkih snaga:

"Sjedinjene Države moraju preispitati gdje drže svoje postrojbe širom svijeta i kakve oružane snage žele. Vjerujem da ćemo u jednom trenutku moći povući snage iz Južne Koreje. Južnokorejska vojska je spremna preuzeti posao, međutim ne vjerujem da je to nešto što bismo trebali učiniti u ovom trenutku. U Njemačkoj vjerujem da je situacija prilično dobra, tamo ne bih mnogo toga mijenjao. Uz redovitu vojsku, tu su i medicinska postrojenja. Kad su naši vojnici ranjeni u Iraku i Afganistanu, mi ih prebacujemo u Njemačku, što je puno bliže negoli da ih prebacujemo u Sjedinjene Države."

Naravno, ostaje veliko pitanje oko toga kako će se ovo preustrojavanje oružanih snaga odraziti na američke odnose sa zemljama u kojima su postrojbe stacionirane. "Bojim se da će u Njemačkoj to smatrati 'kaznom', zato što nisu podržavali invaziju na Irak. U Južnoj Koreji pak mogli bi se pitati kakvi su naši planovi u pregovorima sa Sjevernom Korejom" - rekao je Lawrence Korb, znanstvenik koji radi u Centru za napredak Amerike. On smatra da su "to su stvarna pitanja koja bi trebala brinuti vladu predsjednika Busha".

******

Južnokorejsko ministarstvo obrane zatražilo je od Sjedinjenih Država da odgode plan povlačenja dijela vojnika s podijeljenog poluotoka.

Zahtjev je uslijedio tri dana nakon što je predsjednik Bush objavio odluku o povlačenju 70 tisuća vojnika iz baza u Europi i Aziji.

Južnokorejski mediji javljaju da vlada u Seulu želi jednogodišnju odgodu povlačenja američkih vojnika s Korejskog poluotoka. Sjedinjene Države namjeravaju iz Južne Koreje povući trećinu od 37 i pol tisuća vojnika.

XS
SM
MD
LG