Linkovi

Laurent pored Sioux Fallsa - meka gluhih Amerikanaca (19/8/04) - 2004-08-18


Europljani koji su tijekom 19. stoljeća naselili ravnice Sjeverne Amerike govorili su, između ostalih jezika, i njemački i norveški i češki. Dugo su vremena postojala mjesta u kojima se jedino govorio jedan od tih jezika. Danas, jedna druga skupina pionira planira osnovati vlastito naselje na preriji. Ovi neobični pioniri žele izgraditi grad u kojem bi se svi stanovnici koristili jezikom gluhonijemih.

Jodi Oates živi u Sioux Fallsu u saveznoj državi Južnoj Dakoti. Poput nje, i njena djeca su gluha. Stoga sanja o životu u zajednici u kojoj će svi moći komunicirati bez prepreka. Njen san mogao bi postati stvarnost zahvaljujući poduzetnici M.E. Barwacz i njenom gluhom zetu Marvinu Milleru. Oni su već investirali više od stotinu tisuća dolara u svoju ideju i sada rade na osnivanju naselja u kojem bi se govorio jezik gluhonijemih. Svoje mjesto žele nazvati Laurent, po Francuzu koji je jezik gluhonijemih donio u Sjedinjene Države.

Gospođa Barwacz ne očekuje da će u njeno mjesto doseliti svi gluhi i gluhonijemi u Sjedinjenim Državama. Ipak, nada se da će uspjeti okupiti nekoliko tisuća "istomišljenika", koji će stvoriti jedinstvenu – ali ne i izoliranu - zajednicu. "Ukoliko ste gluhi, ovisite o jeziku gluhonijemih i već ste ne neki način izolirani. U Laurentu biste mogli živjeti baš kao i svaki prosječni Amerikanac."

Gospođa Barwacz i gospodin Miller odlučili su svoje mjesto osnovati u Južnoj Dakoti, jer je tamo zemljište jeftino, a porezi su niski. Laurent će biti dovoljno blizu Siux Cityju, tako da će njegovi stanovnici moći tamo odlaziti na posao, dok ne budu u stanju razviti radna mjesta u vlastitom naselju.

U obližnjem Salemu, samo pet kilometara od budućeg Laurenta, već se čuju skeptični glasovi. Vlasnica lokalnog motela Connie Weber strahuje da će joj novo mjesto oduzeti mušterije: "Izgleda kao da oni žele živjeti u vlastitom svijetu. Zaključili su da će taj svijet stvoriti upravo u našem okrugu. Bilo bi mi draže da su otišli u Timbuktu i ostavili nas na miru."

Gospođa Weber je jedan od najglasnijih protivnika novog mjesta. Ipak, drugi pozdravljaju promjene. Nadaju se da bi im Laurent u okolicu mogao donijeti restoran i kino, kako bi privukli turiste i dali novi zamah lokalnom gospodarstvu, koje se temelji na poljoprivredi.

No ima li među gluhima dovoljno interesa za zaživljavanje takvog naselja? Bivši predsjednik američke Udruge gluhih Ben Soukup misli da ima. Uz pomoć prevoditelja, rekao nam je da ideju o gradu gluhih smatra – vrlo privlačnom: "Diljem svijeta ima ljudi koji sanjaju o takvom gradu. Mislim da bi uz dobar poslovni plan, dovoljno reklamiranja i ekonomski razvitak mogao vrlo dobro uspjeti."

Ukoliko sve bude išlo po planu, izgradnja jedinstvenog mjesta za gluhe na ravnicama Južne Dakote trebala bi početi sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG