Linkovi

'Predsjednika Busha trebali bi brinuti i Irak i ekonomija' (19/8/04) - 2004-08-18


Rat u Iraku i ekonomija – dva su glavna pitanja američke predizborne kampanje, koja se zapravo tek zahuktava i ulazi u svoj finiš u rujnu i listopadu. Tijek kampanje za Glas Amerike komentira politolog Thomas Mann, koji radi na washingtonskom Institutu Brookings.

Posljednjih dana, Irak i ekonomiju zasjenio je u izvjesnom smislu uragan Charley, koji je napravio veliku štetu na Floridi. Da li takva prirodna katastrofa predstavlja svojevrsnu šansu za predsjednika Busha? U usporedbi s njegovim izazivačem, predsjednik Bush, naime, može mnogo učiniti da pomogne ljudima kojima je uragan uništio domove.

Takve situacije predstavljaju priliku za političara da se istakne. Međutim, tu je i rizik. Javnost očekuje da savezna vlada i predsjednik pomognu unesrećenima. Međutim, pomoć mora stići brzo. Uz to, predsjednik mora nastupiti na način koji iskazuje suosjećanje sa žrtvama, on mora pokazati da razumije njihovu nevolju. Ako to ne učini, ubrzo će se čuti kritike. Znači, to je situacija koja je za poltiičara, kojeg očekuju skori izbori, potencijalno vrlo opasna" - smatra Thomas Mann.

On navodi primjer prvog predsjednika Busha, oca aktualnog predsjednika. Kada je 1992. Floridu pogodio sličan uragan, predsjednik se doimao nekako distanciran, presporo je reagirao. Nakon što je kritiziran zbog toga, odmah je poslao veliku pomoć – što je bilo protumačeno da je to učinio iz vlastita političkog interesa.

Međutim, kaže Thomas Mann, glavne teme izborne kampanje su Irak i ekonomija, a ne uragan Charley. "U vezi s oba ova pitanja, predsjednik Bush očito vrlo zaostaje. Sve više Amerikanaca smatra da rat u Iraku nije bio vrijedan cijene koju nacija sada za njega plaća. Za predsjednika Busha, Irak je vrlo teško pitanje. Niti ekonomske vijesti posljednjih tjedana nisu dobre. Radna mjesta otvaraju se vrlo sporo, benzin je vrlo skup. Javnost osjeća da je možda došlo vrijeme za promjene, što za predsjednika nije dobra vijest."

XS
SM
MD
LG